Világgazdaság

Zuhannak az árak – Most érdemes irodát bérelni Budapesten

Az olcsó hitelezés eredményeképpen nagy mennyiségű új kínálat került a piacra éppen akkor, amikor a válság miatt az elnyelt üres területek mértéke hirtelen 50 százalékkal csökkent. Ez az üresedési ráta rohamos növekedéséhez vezetett, amelyet 2009 végére 25 százalék körülire lehet becsülni.

A bérleti díjak 10-30 százalékos csökkenést mutatnak, és még nem stabilizálódtak. A bérlők inkább újratárgyalják jelenlegi szerződéseiket, mint hogy elköltözzenek – hívja fel a figyelmet Saly Miklós, a Colliers International Magyarország irodabérbeadó csapatának vezetője. A Colliers International nem javasolja jelenleg új irodaház fejlesztésének elkezdését Budapesten, csak leghamarabb 2011-2012 magasságában.

Az elmúlt 15 év folyamán az üresedési ráta sosem esett a kritikus pontnak számító 10 százalék alá, bár ez még mindig jóval magasabb, mint a 6 százalékos érték, amely a bérleti díjak jelentős emelkedéséhez vezethetne. 2007-ben Varsóban az üresedés 6 százalék alá esett, és a bérleti díjak egy éven belül megduplázódtak. Ez is bizonyítja, hogy ingatlanpiaci ciklusok igenis kialakulhatnak Közép-Kelet-Európában.

A budapesti irodapiac történetének az eddigi legnagyobb krízisét éli át, ugyanis 2008 folyamán a kínálat a kereslet duplája volt, 2009 folyamán pedig körülbelül háromszorosa a keresletnek. A Colliers International előrejelzése szerint 2010 elejére a teljes üres modern irodaállomány Budapesten a 2009 folyamán elnyelt üres irodaterület mértékének ötszörösét teszi majd ki. Szerencsére úgy tűnik, a 2010 folyamán piacra kerülő új kínálat korlátozott lesz, de a jelenlegi válság félkész házak jelentős állományát fogja eredményezni, amelyeknek biztosan lesz hatása a piacra az elkövetkezendő években. Ha még a piac gyorsan vissza is emelkedik a történelmi szintekre, a területek túlkínálata három év alatt elnyelt üres területek mértékének fog megfelelni.

Az I. és II. negyedév között az üresedési ráta 16,5 százalékról 18,0 százalékra nőtt, és ez a tendencia előreláthatólag nem áll meg 2009 végéig, amikor is elérheti a 24-25 százalékot az újabb 195 ezer négyzetméternyi új kínálattal, mely a III.-IV. negyedév folyamán kerül átadásra.

Az elmúlt év során minden típusú épületnél a bérleti díjak 10-30 százalék csökkenést mutatnak. Egyelőre úgy tűnik, az újratárgyalásra hajlandó tulajdonosok vezetik a versenyt. Az 1.000 négyzetméter feletti bérlők a 10-11 euró/négyzetméter/hó közötti szintet is elérhetik a Váci úti folyosón, a másodlagos helyszíneken pedig 8-10 euró/négyzetméter/hó között is lehet már bérelni, amely nagyon kedvező ár-érték arányt jelent. Amennyiben az új kínálat jelentősen az elnyelt üres területek mértéke szintje alatt marad 2012-ig folyamatosan, a piac viszonylag gyorsan felépülhet és még a bérleti díjak is emelkedhetnek a mostani ingatlanciklus vége előtt.

irodapiac bérleti díj kereslet üresedési ráta üresedés irodaház ingatlanpiac kínálat colliers