Világgazdaság

Egy családnak, egy segély - mégis változik a segélyezés

Egy családban egy felnőtt kapna rendelkezésre állási támogatást, a másiknak, ha munkanélküli, közmunkát kínálnak, vagy képzésre kellene mennie, addig minimálbért kapna.

Mégis változik a segélyezés rendszere - értesült az MR1-Kossuth Rádió. A kormány tervezete szerint egy családban jövőre csak egy felnőtt kapna úgynevezett rendelkezésre állási támogatást, a másiknak, ha munkanélküli, közmunkát kínálnak, vagy képzésre kellene mennie, addig pedig minimálbért kapna.

Fél évig tehát a 28 500 forintos rendelkezésre állási támogatás helyett a 71 500 forintos járna az eddigi segélyezetteknek. A költségvetést előkészítő törvényjavaslatban még úgy szerepelt a módosítás, hogy egy családban csak egy segélyezett lehet.

Pedig hétfőn még úgy tűnt, hogy mégsem vesznek el pénzt attól a harmincötezer embertől, aki az aktív korúak ellátásában részesül. A konstrukció ugyan még változhat, de úgy tűnik, az eredetileg tervezett szigorításra mégsem kerül sor - legalábbis ezt mondta Bajnai Gordon kormányfő Ferge Zsuzsa szociológusnak, aki kezdettől a rászorulók pénzmegvonása ellen érvelt.

közmunka Goldman Sachs bajnai-csomagMagyar Telekom Nyrt. szociális háló Raiffeisen Bank Zrt. segélyezés