Világgazdaság

A légkondicionáló, amely megölheti a H1N1 vírust

A kutatások szerint a Samsung új Micro Plasma Ion (MPI) technológiával működő légkondicionáló berendezései a levegőben terjedő H1N1 vírusok 99,99%-át 20 perc alatt elpusztítják.

Az európai, kínai és japán piacon forgalmazott egyes Samsung légkondicionálókba, MPI technológia van beépítve.

A technológia segíthet megakadályozni a H1N1 terjedését, mivel a levegőben található vírusok jelentős részét elpusztítja. Az MPI – hydroperoxi gyök kizárási módszerével – nem csupán a H1N1 vírust pusztítja el: a baktériumokat, a penészt, a gombát és az allergéneket is deaktiválja.

A innovatív technológia révén az MPI a levegő páratartalmát aktív hidrogén és negatív töltésű oxigén ionokra bontja, melyeket a kifújt légárammal együtt juttat a levegőbe.

Az aktív hidrogén ionok a vírusok, baktériumok felszínéhez kapcsolódva szétroncsolják azok antigénjeit és nukleinsavait, így elpusztítják azokat. A teszt eredményei szerint a Samsung MPI technológiával rendelkező légkondicionáló berendezései hatásosan csökkentik a levegőben található H1N1 vírusok számát – jelentette be Dr. Sang-hee Suh professzor, a Koreai Nemzeti Egyetem Influenza Vírus Kutató Intézetének vezetője, a tanulmány szerzője, a H1N1 vírus első emberi vakcinájának egyik kifejlesztője.

A Samsung és a Chungnam Nemzeti Egyetem 2009. júliusa és szeptembere között készítette közös felmérését. A vizsgálatok során a hagyományos tesztekhez képest magasabb víruskoncentrátumot használtak egy szoba légkörét szimulálva.

Az eredmények szerint az MPI technológiával légkondicionált helyiségekben a H1N1 vírus-koncentráció már rövid idő után jelentős mértékben csökkent.

A Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az új H1N1 vírustörzs által kirobbantott járvány a világ népességének egyharmadát, vagyis közel 2 milliárd embert érinthet. 

A tesztek szerint az MPI technológia sem szem vagy bőr irritációt, sem más egészségi problémát nem okoz, és éppúgy használható kórházakban, iskolákban, középületekben, mint otthonainkban. A kutatások szerint a technológia olyan vírusokat is elpusztít, amik a SARS-t és a közönséges meghűlést okozzák, sőt, az asztmás rohamok gyakoriságát is csökkenti. A Samsung technológiáját hazánkban is tesztelték.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézete által elvégzett kísérletek szerint az MPI berendezés használatával 10 perc működtetés után az influenza A vírusa a kísérleti kamrában nem volt kimutatható.

MPI technológia Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ