Világgazdaság

AIDS világnap: Kék lufik és felelősségteljes szex

Hazánkban 1985 óta 1700 HIV-fertőzöttet regisztráltak az egészségügyben, ám számuk ennek sokszorosa lehet. A vírus által okozott AIDS betegség nem gyógyítható, de jól kezelhető.

Ma van az AIDS Világnapja, amelyet 1988 óta tartanak meg, hogy felhívják a figyelmet a gyógyíthatatlan betegség megelőzésére. Ez alkalomból az A-HA (ezt a programot a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság és a Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete működteti) országos szexuális és mentálhigiénés felvilágosító programot hirdetett meg Felelősségteljes szex címmel. Ennek nyomatékosítására ma délután piros szalaggal díszített kék lufik áradata tört az ég felé a négy egyetemi város (Budapesten, Szegeden, Debrecenben és Pécsett) központjában.

Az AIDS-et 1981. december 1-től különálló betegség jegyzik. A legtöbb tudós szerint a HIV Fekete-Afrikában alakult ki a 20. század első felében. A WHO becslése szerint 2007-ben 33,2 millió ember szenvedett a betegségben és 2,1 millió halt bele, közöttük 330 ezer gyermek volt. Hazánkban 1985 óta 1700 HIV fertőzött beteget tartanak nyilván, de számuk ennek három-ötszöröse is lehet. A vírus okozta AIDS betegség ma még nem gyógyítható, de jól kezelhető.

További részletek a holnapi Világgazdaságban

BÉT - Napi események járvány gyógyítás vírusBÉT - Napi események AIDS világnap