Világgazdaság

Kína kitiltotta az Avatart a hagyományos mozikból

A kínai hatóságok döntése nyomán James Cameron film eposzát többé nem játsszák a két dimenziós mozikban. Az intézkedés mögött valószínűleg politikai okok állnak, bár Peking ezt tagadja.

Az Avatar 2500 moziban futott országszerte, ezek egyharmada Imax vagy 3D vetítés volt, a fennmaradó kétharmad hagyományos mozi. Utóbbiakban többé nem látható a film a mai döntést követően.

A BBC kínai kritikusok véleményét idézve azt írja, hogy az Avatart azért száműzték a 2D mozikból, mert a történet a kínai földek elkobzására emlékeztet. Peking több millió polgárt lakoltatott ki, hogy az így felszabaduló területek ingatlanfejlesztőké lehessenek.

Kína tagadja, hogy ez állna a háttérben és azzal indokolja a döntést, hogy a jegybevételek kétharmadát az Imax és 3D mozik adták. Az állami felügyelet nyilatkozata szerint mivel a két dimenziós verzió nem aratott megfelelő sikert, normális, hogy leveszik a képernyőkről.

Az Avatar már így is minden idők legsikeresebb filmje Kínában, eddig 8,3 milliárd forintnak megfelelő bevételt hozott. Peking évente 20 külföldi filmet enged be piacára, a gyakorlatot az Egyesült Államok már kifogásolta.

 

A Monetáris Tanács kamatdöntései moziCashline Kft avatar James Cameron