Világgazdaság

Martonyi Szlovákiáról: Máris titkos tárgyalások folynak

Lesznek személycserék a Külügyminisztériumban, kisebb és elkötelezettebb apparátusra van szükség, akárcsak a közigazgatás más területein is - erősítette meg a Duna Televíziónak adott vasárnap esti nyilatkozatában Martonyi János, az új magyar külügyminiszter.

Szlovákiának a magyar állampolgárság könnyített megadására tett heves reakcióiról azt mondta: a szlovák politikusok saját, a XXI. században nem igazán korszerű államfelfogásuk foglyai. A szlovák "ellentörvény" pedig aligha lesz majd automatikusan alkalmazható a magyar tárcavezető szerint. 

A Szlovákiában felbukkant magyarellenességet az új magyar kormány kezelni fogja, a megszüntethetősége viszont kérdéses - szögezte le az új magyar külügyminiszter. Ennek oka pedig egy, a szlovák és a magyar politikai felfogásban mutatkozó lényeges eltérés.

A szlovák politikai elit ma is az abszolút területiség gondolatkörébe zárta be saját magát. Nem veszi észre, hogy a XXI. században ez abszolút területiség nem érvényes már - szögezte le Martonyi János. Hozzátette: a világban ma százmilliónyi ember él nem az állampolgársága szerinti országban, továbbá százmilliónyi embernek van többes identitása, több nyelve és esetleg több állampolgársága. Úgy véli: csak az USA-ban él egymillió olyan személy, aki kaphatna magyar útlevelet.

Szlovákiának a magyar állampolgársági törvény módosítására adott válasza - miszerint elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki felveszi egy másik államét - teljesen nyilvánvalóan diszkriminatív - hangzott a politikus érvelése.  "Máris komoly gond van, titkos tárgyalások folynak a csehekkel, mert meg kell találni a technikát, amivel a cseheket ki lehet venni a rendelkezés alól". Hozzátette: kétségei vannak afelől, hogy végrehajtják a törvényt azokra a szlovák állampolgárokra is, akik fel akarják venni az amerikai, izraeli vagy más állampolgárságot.

Mivel Robert Fico szlovák miniszterelnök a szlovák állampolgársági törvény módosítását több nyilatkozatában is "ellentámadásnak" nevezte, teljesen világos, hogy ez  - betűtől függetlenül -  egy csoportot, egy közösséget, a szlovákiai magyarságot célozza - mondta a magyar külügyminiszter.  Megjegezte: mindaddig a nemzetállamok hatáskörébe tartozik az állampolgárság szabályozása, amíg ez nem valamiféle ellentámadás keretében történik és nem jelent hátrányos megkülönböztetést.

Mit tesz a magyar kormány akkor, ha valakit kitoloncolnak Szlovákiából, vagy elveszíti munkahelyét a magyar állampolgárság megszerzése miatt? - hangzott a Duna Televízió kérdése. Kétlem, hogy ezt ilyen automatizmussal alkalmazni lehet - hangzott Martonyi reakciója.

Szlovák Martonyi állampolgárság törvény állampolgársági törvény Szlovákia külpolitika