Világgazdaság

Király Júlia: nem szabad megmenteni a devizahiteleseket

A devizahitelek átváltása nagy károkat okozna, a kormánynak pedig meg kellene értenie a piacok működését a korlátozás helyett - mondta Király Júlia, az MNB alelnöke a Figyelő konferenciáján.

A magyar kormánynak nem szabad megmenteni a devizahiteleseket, annak költsége túl magas lenne - mondta Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

A devizahitelek forintra való átváltása 6 százalékos GDP-csökkenéshez vezetne. A kormánynak a piacok korlátozása helyett megértenie kellene annak működését – tette hozzá.

A forint 12,6 százalékkal gyengült a frank ellenében az elmúlt évben. A magyarok 4,3 trillió forint (21,5 milliárd euró) jelzáloghitelt birtokolnak, melynek kétharmada külföldi valutában, leginkább svájci frankban van denominálva – írja a Bloomberg.

"Nehéz ezt kimondani, de a jelenlegi helyzetben semmiképp sem kell megmenteni a devizahiteleseket. Arra ugyanis senki nem adott felhatalmazást, hogy választói, adófizetői pénzből egy szűk réteget mentsenek meg" - mondta Király Júlia. "A fentiekből egy következtetést lehet levonni: együtt kell élni a devizahitelekkel, mert nincs gyors megoldás. A következő öt évben nem fogunk megszabadulni ettől a felhalmozott hitelállománytól" – idézi az Mfor Király Júlia szavait.

A jegybank alelnöke bírálta a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását is. Mint mondta: a kilakoltatás felfüggesztése azzal járhat, hogy "meggyilkolja az egyébként is nehezen működő hazai jelzálogpiacot". Rámutatott: a szociális háló megteremtése, fenntartása az állam feladata, de ez esetben nem a kilakoltatás felfüggesztésével, hanem a szociális bérlakások megteremtésével kellene a problémát orvosolni. Az MNB alelnöke egyúttal azt szorgalmazta, hogy az állam engedélyezze a pozitív adóslista bevezetését az országban.

A bankadót is kritikával illette: a világon máshol is van bankadó típusú elvonás, de annak magyarországi mértéke "büntetésnek" mondható - tette hozzá.

devizahitel alelnök Király Júlia MNB forintra váltás