Világgazdaság

Eurózóna: a németeknek kedvező hír, a többségnek rossz

Az eurózóna külkereskedelmi mérlege javult, azonban a gyengébb fundamentumokkal rendelkező államokban a külkereskedelmi hiány jelentős.

Az euróövezet külkereskedelmi többlete 2010 szeptemberében 2,9 milliárd euró, augusztusban még 5 százalékos deficitről számolt be az Eurostat.
Szezonálisan kiigazítva szeptemberben 0,6 százalékkal növekedett az míg 2,5 százalékkal csökkent az

Az egészében 11,7 milliárd euró deficit keletkezett szeptemberben, augusztusban még 11,2 milliárd euró külkereskedelmi hiányt mértek.

Az év augusztusáig a legnagyobb külkereskedelmi többletet Németország érte el: 96,7 milliárd eurót. A legnagyobb vesztesek között: Franciaország 40 milliárd euróval, Spanyolország 34,6 milliárd euróval, Görögország 15,5 milliárd euróval, és Portugália 13 milliárd euró deficittel.

A francia vállalatok nehéz helyzetben vannak: ez azt jelenti, hogy a gazdaság is problémákkal küzd – mondta Christine Lagarde francia pénzügyminiszter. Ezt azzal magyarázta, hogy az euró túl drága.

Az euró 2,3 százalékkal értékelődött fel a múlt hónapban, azután, hogy szeptemberben 7,5 százalékos felértékelődésen ment keresztül – írja a Bloomberg. Pillanatnyilag 1,363 dollár az euró.

Szeptemberben Görögország külkereskedelmi hiánya 0,7 milliárd euró volt, melyre az előző havi 0,6 milliárd euróról növekedett. Portugália deficitje nem változott: 0,4 milliárd eurón áll havi alapon. Olaszország augusztusi 2,3 milliárdos hiánya 1,7 milliárd euróra mérséklődött. Spanyolország 3,5 milliárd eurós hiánya 0,4 milliárddal csökkent. E perifériára szorult államok közül, ahol az egyenleg javult, ott elsősorban az import szűkült.

Európa külkereskedelmi mérleg külkereskedelmi deficit eurózóna Európai Unió