Világgazdaság

Der Standard: Orbán Viktor light Horthy-rendszert épít

Az olaszországi és magyarországi belpolitikai helyzet hasonlóságáról értekezik szerdai kommentárjában a Der Standard

A liberális osztrák napilap Mussolini soft, Horthy light című cikkének szerzője azt írja, hogy bár Ausztria "két fontos szomszédjának" politikai berendezkedése egyelőre még demokratikus, mindkét országban csak egy lépés hiányzik a tekintélyelvű rendszer kialakulásához.

"Magyarország teljes gőzzel halad az autoriter egypártrendszer felé, egy olyan párt irányításával, amelyet a szabad választásokon kétharmados többséggel ruháztak fel. Orbán Viktor egy ''light'' Horthy-rendszert épít ki, túlcsorduló nacionalizmussal (a világ minden magyarja magyar állampolgár), megtűrt antiszemitizmussal, az alkotmánybíróság engedelmességre kényszerítésével és egy médiaszájkosár-törvénnyel".

Silvio Berlusconi ezzel szemben modern Ducét játszik, aki tévés birodalmában a fasiszta feketeingesek helyére hosszúlábú szépségeket állít, hogy az olaszokat féken tartsa. A két országba látogató idegen jóformán semmit sem vesz észre abból, hogy a demokratikus intézményeket kiüresítették, és egyfajta könnyű diktatúrát hoztak létre. De az ottani állapotok semmiképpen sem hasonlítanak egy modern liberális demokráciára - írja.

Richter Gedeon Nyrt. Horthy Der Standard Allianz Biztosító Mussolini A médiatörvény fogadtatása RFV Nyrt. Az EU soros elnöke Magyarország Magyar Telekom Nyrt. Egyesült Államok