Világgazdaság

Nagy Piroska: A válságadók csak halogatásra jók

Túl van a hitelválság legnehezebb pillanatain Kelet-Közép-Európa, ugyanakkor keményen meg kell küzdeniük idén a régió országainak, hogy finanszírozni tudják az adósságaikat. Feladatukat az eurózóna egyes tagországaiban kialakult adósságválság sem könnyíti meg - jutottak közös nevezőre kedden és szerdán a Euromoney konferencián összegyűlt szakértők.

A jelenlegi refinanszírozási helyzet eléggé feszült és nagy nyomást gyakorol az országokra. Normál körülmények között nem feltétlenül történne így, de a jelenlegi helyzet hamar bizonytalanná válhat - vélte Nagy Piroska, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szakértője. - Kulcsfontosságú szerepet játszik a kiigazítások minősége is. A kérdés, hogy a hatalmas költésgvetési hiányokat fenntarthatóan lehet-e csökkenteni. A válságadók egyes országokban eléggé megkérdőjelezhető módon kerültek bevezetésre és néhány esetben csak arra jók, hogy halogassák a fájdalmas szerkezeti átalakításokat - tette hozzá Nagy Piroska Bécsben, a Kelet-Közép-Európáról tartott konferencián.

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke is úgy látta, sok kockázat van a kormány gazdaságpolitikájában. Ugyanakkor bővebben nem volt hajlandó nyilatkozni a kérdésben, mivel a gazdaságpolitika alakítása a kormány feladata és nem a jegybankelnök feladata, hogy kommentálja azt. Simor szerint a gazdaság azóta nagyon sikeres kiigazításon esett át, bár ennek az ára egy erős volt. A kiigazítás miatt Magyarország lassabban lábal ki a válságból, mint szomszédai, de ismét növekedésnek indult a gazdaság.

Vállalati oldalról sem hangzottak el egyértelműen pozitív kilátások. Bár néhány piacon már a hitelportfólió javulásának kezdeti jeleit látni, összességében Kelet-Európában még nő a nem-teljesítő hitelek aránya - mondta a konferencián Herbert Stepic, a Raiffeisen Bank International vezérigazgatója. "A csúcs valamikor az idei év folyamán fog eljönni" - tette hozzá.

A német E.On Ag vezérigazgatója viszont Budapestre utazna, hogy tárgyaljon a kormányzat tagjaival az energiacégekre kivetett visszamenőleges válságadóról. A német közműóriásnál jelenleg is komoly értékelés zajlik. Ennek keretében az összes vállalatot megvizsgálják, mennyire is illeszkednek az anyacég stratégiájába. Johannes Teyssen vezérigazgató ugyan nem részletezte, mely vagyonelemektől válna meg a német vállalat, az azért leszögezte, hogy pusztán a helyi adóviszonyok ilyetén alakulása miatt nem adják el az E.On Hungária Zrt.-t. (Ez természetesen nem zárja ki, hogy más okokból mégis megválnak a magyar leánytól.)

Kelet-Európa legnagyobb hitelintézete, az Unicredit ugyan egyértelművé tette, hogy nem kíván kivonulni a régióból, a legjobb növekedési lehetőségeket mégis Törökországban, Oroszországban és Romániában látja. Gianni Franco Papa, a cég regionális vezére szerint nem növekednek pusztán a növekedés kedvéért, ezért egyes országokban csak az állománykezelésre törekszenek majd, míg másokban a bővülés lesz fókuszban. A következő öt évre szóló terveit a régióval kapcsolatban a cég valamikor később teszi közzé.

kiigazítás Euromoney hitelválság kelet-közép-európa MNB Simor adósságválság