Világgazdaság

Remekül fogytak az uniós "mentő kötvények"

Sikeresnek bizonyult az Európai Pénzügyi Stabilitási alap (EFSF) első kötvényaukciója, így a piac reménykedhet abban, hogy Írország finanszírozását viszonylag "olcsón megúszhatja".

Nagy sikert arattak az első EFSF-kötvények, melyeket Írország megsegítésére bocsátottak ki. A piac 19 milliárd eurónyi igényt jelentett be az összesen 5 milliárd eurónyi kötvényre, ami csaknem négyszeres túljegyzést jelent - közölte az HBSC Bank az AFP hírügynökséggel.

A 2015 decemberében lejáró kötvények 2,5 százalékos hozamszint mellett keltek el, mely a várakozások alsó határát jelenti. És bár a hozam meghaladja az euróövezet országai által fizetendő szintet, jóval alacsonyabb, mint a 7,78 százalékon álló ír öt éves lejárati idejű kötvényhozamok. Az európai irányítású aukció tehát kedvezőbb kondíciokkal zajlott, mint ha Írország önmagát próbálta volna meg finanszírozni, az akció ezért sikeresnek tekinthető.

Az előző évben az felállította az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközt (EFSF), mely 440 milliárd eurós alap, a bajba jutott államok megsegítésére.

Írország 67,5 milliárd eurós nemzetközi hitelcsomagot kapott, hogy úrrá legyen válságán. A befektetők azonban továbbra is aggódnak, hogy megáll-e a dominóeffektus Írországgal, vagy újabb euróövezeti országok szorulnak segítségre.

Elemzők szerint a magas kötvényhozamok miatt utóbbira lehet számítani. 2010 tavaszán nemzetközi hitelcsomaggal megmentett Görögország 10 éves államkötvényeinek hozama rekordra emelkedett a német benchmarkhoz képest szerda délelőtt. A hozamkülönbség 974 bázispont, mely a legmagasabb szint a Bloomberg adatai alapján.

BÉT - Napi események görög hozam Az EU soros elnöke Magyarország EFSF kötvény Görögország írország ír