Világgazdaság

TASZ: aggályos az idei népszámlálás

A TASZ több ponton is kritikával illette a készülő népszámlálást.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a kiemelt fontosságú esemény, mind társadalomstatisztikailag, mind a népesség tagjai szempontjából, de számos kritikával illették a tervezett felmérést.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) megkeresésére a TASZ egy levélben arra hívta fel a figyelmet – a levél itt olvasható -, hogy a népszámlálás terveinek egyes pontjai nem felelnek meg a „személyes adatok védelméhez való jog szabályainak”. Történt előrelépés a novemberi levél óta, de egyes kérdések nem oldóstak meg a TASZ szerint.

A népszámlálás nem tesz eleget a támasztott követelményeknek, így az anonimitásnak. A lakosnak meg kell jelölnie a pontos címét, így más adatokkal összekapcsolva azonosítható a válaszadó személy.

A KSH-hoz eljutatott állásfoglalásban azt javasolták, hogy a lakcímet kizárólag a kérdezés teljeskörűségének biztosítása végett rögzítsék, a kérdőívektől elkülönítetten, és az később ne lehessen a kérdőívhez kapcsolható semmilyen kapcsolati kód segítségével. Ez nem zárja ki, hogy a lakóhelyre vonatkozó lényeges információkat a lakáskérdőív kitöltésével a KSH megszerezze és feldolgozza.

Az egészségi állapotra, a fogyatékosságra, a vallásra, az anyanyelvre és a nemzetiségre vonatkozó adatok fokozott törvényi védelemben részesülnek. A ma is elterjedt súlyos diszkrimináció, tragikus történelmi tapasztalatok miatt - érthető okokból - sokan félnek ilyen tartalmú információkat megosztani magukról – írja a TASZ.

Komoly hiányosságok láthatóak a válaszadás önkéntességének feltüntetésével kapcsolatban is - állítja a szervezet. A próbakérdőív V. pontja esetében mindössze egy alig észrevehető kitétel („999 –nem kíván választ adni”) jelzi a válaszadás önkéntességét. Ennek a feltételnek szerves része, hogy az adatalany tisztában legyen azzal, hogy az adatszolgáltatás önkéntes. Ez akkor teljesül, ha az önkéntesség kellő módon fel van tüntetve a kérdőíven - olvasható a TASZ honlapján közzétett cikkben.

KSH népszámlálás Társaság a Szabadságjogokért anonimitás TASZ