Világgazdaság

A Phylaxia csökkenti jegyzett tőkéjét

A jegyzett tőke 7,66 milliárd forintos csökkentéséről döntenek a Phylaxia 1912. Holding április 18-ra összehívott éves rendes közgyűlésén - derül ki a társaság közgyűlési határozati javaslatából, amit a tőzsde honlapján tettek közzé.

A részvényesi kezdeményezésre napirendre vett tőkecsökkentés módja a 200 forint névértékű részvények 25 forint névértékű részvényekké alakításával történik meg, az ok pedig a tőketartalék növelése.

A közzétett nem auditált mérlegből kiderül, hogy a társaság 8,753 milliárd forint jegyzett tőkéje magasabb a 2010. év végi 7,16 milliárd forintos saját tőkénél.

A közgyűlési előterjesztések szerint a részvényesek döntenek arról, hogy az igazgatótanácsot öt évre felhatalmazzák az alaptőke maximum 20 milliárd forintig történő felemelésére.

Ugyancsak részvényesi kérésre dönthet a részvényesek gyűlése arról az igazgatótanácsnak szóló felhatalmazásról, aminek alapján a menedzsment részére átváltoztatható kötvényt bocsáthat ki a társaság a vezetők érdekeltségének megteremtésére. Eszerint az igazgatótanács jogosult lenne az alaptőke-emelés összegének 40 százalékáig terjedő mértékben átváltoztatható kötvényt kibocsátani. A kötvényesek öt éven belül lennének jogosultak kérni a kötvények részvénnyé történő átalakítását azon az árfolyamon, amelyet az igazgatótanács határoz meg az alaptőke felemelésekor.

Az igazgatótanács a részvényeseknek 7,464 milliárd forint főösszeggel és 291 millió forint veszteséggel javasolja elfogadni a társaság magyar számviteli szabályok szerint készült 2010. évi beszámolóját. A konszolidált mérlegfőösszeg 8,933 milliárd forint, a konszolidált veszteség pedig 642 millió forint.

A Phylaxia részvényeivel jelenleg a Budapesti Értéktőzsde "A" kategóriájában lehet kereskedni, de májustól a "B" kategóriába sorolják át a papírokat . A a hétfői kereskedést négymillió forintos forgalomban 41 forinton, az előző záróárnál egy forinttal olcsóbban zárta. Az elmúlt 52 hétben a részvény legmagasabb árfolyama 73, a legalacsonyabb 39 forint volt.

tőkecsökkentés phylaxia BÉT