Világgazdaság

Buffett vesztett - 4,7 milliárd eurós hálózattól vált meg az E.On

Az amerikai PPL lekörözte Warren Buffettet az E.On nagy-britanniai áramhálózatának megvásárlása kapcsán.

A Pennsylvania Power and Light (PPL) energiatársaság 4,7 milliárd euróért megvásárolta az E.On energiaóriás nagy-britanniai áramhálózatát. Ezzel az amerikai vállalat lekörözött két másik ajánlattevőt, Warren Buffettet és Li Ka-Singet és megszerezte a szigetország második legnagyobb hálózatát. A kínai milliárdos 21,3 milliárd dolláros magánvagyonával a világ tizennegyedik leggazdagabb embere és két cégén keresztül ő üzemelteti a világ legnagyobb konténer-kikötőit.

Ami Warren Buffettet illeti, a milliárdos a napokban célzott arra, hogy elesett egy jelentős akvizíciótól, de továbbra is több tízmilliárd dolláros prédákat keres.

Az E.On vezérigazgatója, Johannes Teyssen úgy fogalmazott: korlátozott értéknövelési lehetőséget rejt a hálózat, amely inkább igényes infrastruktúra, semmint nagy növekedési potenciállal rendelkező eszköz. Mindenesetre a PPL állítólag azonnali, 8 százalékos megtérüléssel számol az 5 millió brit polgárt ellátó vezetékrendszer jóvoltából.

Az adásvétel a Telegraph szerint része annak a trendnek, amelynek keretében az erősen eladósodott európai energiaóriások értékesítik nagy-britanniai hálózatukat azért, hogy pénzt teremtsenek elő a zöld energiatermelésbe történő befektetés céljaira. Így például az EDF tavaly a hongkongi Li Ka Singnek adta el nagy-britanniai hálózatot körülbelül 7 milliárd euróért.

Új Széchenyi Terv toshiba Bank of England Michel Barnier Teva A szerkesztő ajánlja Vállalati jelentések Nagy-Britannia PPL A második Orbán-kormány E.On Wall Street konténerÚj Széchenyi Terv Buffett áramhálózat Facebook Angela Merkel Környezettudatos életmód