Világgazdaság

Megállapodtak a válságkezelésről - Jöhetnek a leminősítések

A Moody’s nemzetközi hitelminősítő azt mondta, több jel is abba az irányba mutat, hogy az euróövezeti országok szuverén adósságának besorolását tovább rontsák. A Moody's nincs megelégedve az ESM-mel, korábban az S&P a program miatt rontotta Portugália és Görögország hitelbesorolását.

A Moody’s Investors Service hangsúlyozta: „nem zárható ki” további hitelminősítői lépés az euróövezeti országok kapcsán, mert az Európai Stabilitási Eszköz (ESM), az övezet pénzügyi mentőcsomagja nem megy eléggé messzire.

Az vezetői március 25-én állapodtak meg az új szabályrendszerről. A problémákat még mindig nem sikerült megfelelően rendezni, amelyben az erősebb nemzetek támogatják a gyengébbeket, miközben a kötvénytulajdonosok befektetéseik elveszítésével nézhetnek szembe – vélekedett a Moody’s.

Az a tény, hogy fiskális áttételek keletkeznek a stabilitási mechanizmussal az egyes országok között, és ezek alapján kell biztosítani a jövőben a támogatást lefelé mutató kockázatokat hordoznak a magán hitelezők kapcsán, „következésképpen, további leminősítések nem zárhatóak ki” – állapították meg a közgazdászok.

Az euróövezet úgynevezett periférikus államainak kötvényhozamai folyamatosan emelkednek, a brüsszeli csúcstalálkozó után. Portugália kötvényeinek „extra hozama”, vagyis a német kötvényhozam feletti felár az euróövezet fennállása óta a legmagasabb szintre került, melyet az a spekuláció fűt, hogy a hitelcsomag elkerülhetetlen.

A Standard & Poor’s, a világ legnagyobb hitelminősítője március 29-én minősítette le Görögországot és Portugáliát, amelyet elsősorban azzal indokolt, hogy az ESM keretében megvan az esély arra, hogy újra kell strukturálni adósságukat. Az ESM 2013-tól lép életbe, és az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközt (EFSF) váltja fel, ahol ilyen kitétel nincs. A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő azt mondta, hogy az ESM nem csillapította azokat az aggodalmakat, amelyek abba az irányba mutatnak, hogy egyes nemzeteknek újra kell strukturálni államadósságukat (de facto államcsődöt kell jelenteniük).

A Moody’s azt mondta, hogy a finanszírozási költségek egyes nemzetek számára továbbra is problémásak, mert a várhatóan alacsony lesz, és egyes esetekben jelentős az fenyegetettség az miatt.

Az ESM elég határozottan megerősíti azt a lehetőséget, hogy az adósság átütemezésre kerüljön, ha az országok nem felelnek meg a program feltételeinek – mondta Bart Oosterveld a Moody’s szuverén kockázati csoportjának ügyvezető igazgatója, jelentésének egyik szerzője a Bloombergnek. Mivel a magánhitelezők követeléseit rendelik alá az EU-szintű hitelezésnek, a talpra állás valószínűleg nagyon gyenge lenne a jelenlegi kötvénytulajdonosok körében a Moody’s szerint.

Néhány aspektusa a tervnek idővel javítani fogja a versenyképességet a szuverén adósság tekintetében a jövőben, azonban nekünk továbbra is 3-5 éves periódusra kell koncentrálnunk – mondta Oosterveld. 

ESM hitelminősítő Moody's stabilitási mechanizmus S&P euró euróövezet