Világgazdaság

Óriási a mérleg többlet, bizakodhatnak a frankhitelesek

A folyó fizetési mérleg tavaly 2,031 milliárd euró többlettel zárt, szemben a 2009-es 332 millió euróval - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.

A folyó fizetési mérleg többlete a szezonálisan kiigazított adatok alapján a negyedik negyedévben 534 millió euró lett. Szezonálisan igazítva az és az szintje, továbbá az áruforgalmi egyenleg kiigazított értéke (1243 millió euró) is meghaladta az előző negyedévi értékeket.

A szolgáltatások bevételi többlete a negyedik negyedévben a szezonális hatásokat kiszűrve 572 millió euró volt, a többlet nagyságrendileg megegyezik az előző három negyedév többleteinek szintjével.

A szolgáltatásokon belül a szezonális hatásoktól megtisztított idegenforgalmi bevételek (1021 millió euró) és kiadások (568 millió euró) is, valamint az egyéb szolgáltatások bevételei (2598 millió euró) és kiadásai (2445 millió euró) is az előző negyedévek szintjén maradtak. A szezonális hatásoktól megtisztított jövedelmek egyenlege -1405 millió euró volt, a hiány mértéke tovább nőtt a negyedik negyedévben is. A fizetésimérleg-statisztikában a közvetlen tőkebefektetéseken belül az újrabefektetett jövedelem a vállalati éves kérdőívek 2011. szeptemberi feldolgozásáig továbbra is becsült adat marad.

Az EU-val kapcsolatos eredményszemléletű adatokat tekintve szezonális kiigazítás nélkül a folyó transzferek bevételi többlete 258 millió euró, míg a tőketranszferként elszámolt tranzakciók bevételi többlete közel 849 millió euró volt. Az EU folyó-és tőketranszfereket együttesen igazítjuk, a negyedik negyedéves kiigazított érték 934 millió euró.

A jelentős mérleg többletre számítani lehetett, az MNB jelentése megerősítette az előzetes várakozásokat. A fizetési mérleg többlete fundamentálisan erős támaszt jelent Magyarországra nézve, így a forint árfolyamára is. A forint külső tényezők hatására gyengülhet, azonban a fizetési mérleg megerősítette az erősödő trend alapjait.

folyó fizetési mérleg szufficit többlet