Világgazdaság

Algából olaj - Íme a a jövő üzemanyaga

Kutatók többmillió évvel ezelőtti biológiai hatásokhoz hasonló módszerrel agából és széndioxidból próbálnak az olajhoz hasonló üzemanyagot fejleszteni egy kelet-spanyolországi laboratóriumban. A szakemberek remélik, hogy az algával kevert széndioxid sikeresen használható energiaforrásnak bizonyul – számol be az AFP.

Csaknem négyszáz zöld csőben több millió, szabad szemmel láthatatlan algával és a közeli cementüzemből mellék temékként vezetéken érkező szén-dioxid elegyével próbálnak az olajat helyettesítő üzemanyagot előállítani, amelyet kék petróleumnak neveztek el.

A projekt egyelőre kísérleti stádiumban van, bár a kutatók már öt éve dolgoznak a Bio Fuel System (BFS) vállalkozás kereteiben. Az egyik vezető kutató szerint azokat a biológiai hatásokat próbálják laboratóriumi keretek között megvalósítani, amelyek millió évvel ezelőtt működtek a Földön, amikor a fitoplanktonból olaj lett.

Az algákat csőben elegyítik a szén-dioxiddal, amelyből így először biomassza, majd bioolaj jön létre. A kutatók szerint az anyag nagy előnye, hogy olyan szén-dioxidot fogyaszt, amely egyébként a légkörbe jutna.

A BFS elnöke szerint még további öt-tíz évre lesz szüksége a kutatóknak arra, hogy a nagyüzemi termelést el tudják indítani. A tervek szerint a spanyolországihoz hasonló kutatóbázist hoznak létre a portugál Madeirán is. A jelenlegi bázison napi 1,25 millió hordó bioolajat tudnak előállítani, amely nagyjából megfelel Irak egy napi exportjának.

A BFS-hez hasonló kísérletet végez Németországban egy svéd energiacsoport. A Vattenfall tavaly egy kísérleti projektet indítottak egy széntüzelésű erőműben, hogy az ott termelődött szén-dioxidot algával való elegyítésével üzemanyagot hozzanak létre. Az amerikai ExxonMobil, a világ legnagyobb olajtársasága 600 millió dollárt ölt már az algából készíthető üzemanyag kutatásába.

Elsősorban a légitársaságok mutatnak érdeklődést a projektek iránt, annak reményében, hogy a hagyományos, egyre nagyobb költségtényezőt jelentő kerozint helyettesíteni tudják.

kerozin ExxonMobil BÉT - Napi események üzemanyag kutatás Bio Fuel SystemBÉT - Napi események benzin szén-dioxid olaj alga