Világgazdaság

Friss elemmel bővül a magyar cafeteria-rendszer

Friss elemmel bővülhetnek a magyarországi cafeteria-rendszerek azután, hogy a kormány e hét szerdán döntött a korábban már beharangozott Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásáról.

A cégek évi 300 ezer forintos összértékig járulékmentesen, kedvező adózás mellett adhatják az új juttatást a munkavállalók részére. A pihenőkártyára e felett is utalhatók összegek, ám ezeket már a bérrel azonos adó- és járulékteher sújtja. Minden munkavállaló a sajátja mellett térítésmentesen egy társkártyát is igényelhet.

A 2011-es évre valószínűleg egyetlen cég sem él majd az új lehetőséggel, annál is inkább, mert a kártya piaci bevezetése a Nemzetgazdasági Minisztérium tegnapi közleménye szerint még jó néhány hónapot igénybe vesz. A szolgáltatók számára ugyanakkor jó hír, hogy pihenőkártya-elfogadóhellyé váláshoz nem kell feltétlenül POS-terminállal rendelkezni: a kormányrendelet szerint a kibocsátó köteles megteremteni az internetes fizetés technikai feltételeit is, vagyis elegendő az elfogadáshoz internetes kapcsolattal rendelkezni. Az új kártya rendszerében valószínűleg több kibocsátó intézmény is részt vesz, az elfogadónak azonban elegendő mindöszsze egy intézménnyel megállapodni.

A kártyával szálláshely-szolgáltatással együttesen vehetők igénybe azok a szolgáltatások, amelyek a pihenést, valamint az egészség védelmét és megerősítését szolgálják. Idetartozik többek között a testedzés, a szabadidőparkokba szóló belépők, valamint a fürdőszolgáltatások is. A tárca szerint a kártya 3-5 éves időtávon a belföldi turizmus 35 százalékos fellendülését eredményezheti.

Széchenyi cafeteria