Világgazdaság

Így zsákmányol Moszkva

A görög, ír, portugál adósságválság lehetséges megoldásáról naponta megjelenő hírek mellett csekély figyelmet kap a fehérorosz valutakrízis, azonban a minszki vezetés is keményen dolgozott az utóbbi hetekben saját mentőcsomagjának összekalapozásáért.


Az erőfeszítések sikerrel jártak, ugyanis múlt héten a Minszkbe látogató Vlagyimir Putyin orosz kormányfő megállapodott az ország vezetésével, miszerint a Moszkva vezette, hat volt szovjet tagköztársaságból álló Eurázsiai Gazdasági Közösség hárommilliárd dollárnyi hitelt folyósít a bajba jutott Fehéroroszországnak.

A három évre szóló, a piacinál kedvezőbb kamatozású, legkorábban június elején folyósítandó kölcsön fejében Minszk kötelezettséget vállalt arra, hogy mélyreható gazdasági reformokat, illetve privatizációs programot hajt végre. Moszkva nem véletlenül a magánosítást szabta meg a egyik feltételéül, ugyanis szemet vetett az ország stratégiai fontosságú energiacégeire, illetve fő mobilszolgáltatójára. Moszkva számára a legfontosabb zsákmány a fehérorosz gázvezetéket üzemeltető Beltransgaz megszerzése lenne, amely az orosz földgázt juttatja el Európába. A társaság részvényeinek 50 százaléka már jelenleg is orosz kezekben van, azonban az orosz pénzügyminiszter most egyértelművé tette: Moszkva megvásárolná a társaság másik felét is.

A 16 százalékát kitevő fizetésimérleg-hiánnyal, elszabaduló inflációval küzdő ország valutája pár napja 30 százalékot gyengült órák alatt, miután eltörölték az árfolyam-korlátozást, hogy a lakosság külföldi valuta iránti megnövekedett keresletét kielégítse.

Minszk krízis fehérorosz Putyin válság