Világgazdaság

Nabucco: megvannak a jogi keretek

Aláírták Törökországban az európai gázimport diverzifikálását segítő Nabucco gázvezetékprojekt támogatási szerződéseit. E szerződések teremtik meg a cső nyomvonalában érintett országokban a beruházáshoz szükséges jogi és szabályozási környezet biztonságát.

Aláírták a Nabucco gázvezeték projekttámogató megállapodásait (PSA) a nyomvonalban érintett öt ország miniszterei és a beruházó Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NGPI) konzorcium képviselői. Magyar részről Fellegi Tamás fejlesztési miniszter vett részt a törökországi Kayseri városban tartott ceremónián, kíséretében kiutazott Kovács Tamás helyettes államtitkár is. A PSA-k a beruházás jogi kereteinek rögzítésén keresztül a beruházás komoly előfeltételének számítanak.

Az igazi mérföldkő azonban a beruházási döntés lesz, ám addig még rögös az út. Egyelőre egyetlen szállító sem kötelezte el magát egyértelműen a Nabucco mellett a forrásként számon tartott Kaszpi-, közép-ázsiai, illetve közel-keleti térségből, bár az aláírás után Werner Auli, a Nabucco irányító testületének elnöke azt mondta, a „szállítókkal jól haladnak a tárgyalások”.

Amíg azonban nincs importmegállapodás, kétséges marad a beruházás megtérülése, és sem remélhető hozzá. A 3100 kilométeres Nabucco a korábbi becslések szerint 7,9 milliárd euróba kerülne, de a folyamatban lévő költség-újraszámolás ennél nagyobb összeget ígér. Finanszírozásáról egyelőre annyi tudható, hogy az 200 millió euró támogatást ígért, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, az Európai Beruházási Bank és az IFC pedig tavaly októberben együtt négymilliárdnyi hitelt, annak függvényében, mire jutnak a projekt értékelése alapján.

Az NGPI tagjaira – a magyar Molra, az osztrák OMV-re, a román Transgasra, a bolgár EAD-ra, a török Botasra és a német RWE-re – tehát még legalább 3,7 milliárd maradna azzal, hogy az RWE-re nem hárulna csőépítés.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Nabucco AGRI gázvezeték