Világgazdaság

Nyerésre állunk az autótolvajokkal szemben

Az autóipar nyerésre áll az autótolvajokkal szemben, köszönhetően az egyre jobb és jobb biztonsági felszereléseknek - állítják az ágazat képviselői.

A legfrissebb brit felmérések szerint az utóbbi hét évben az autólopások száma kétharmadával csökkent a szigetországban: 2010-ben 107 ezer autót tulajdonítottak el, szemben a 2009-es 119 ezerrel. Húsz évvel korábban még évi 600 ezer autónak kelt lába. A legtöbb eltulajdonított jármű több mint három éves volt.

Andrew Miller, a Thatcham autóbiztonsági kutatóintézet igazgatója szerint az autógyártók mindent megtesznek, hogy csökkentsék a járművekkel kapcsolatos bűnözést. A labada most már a tulajdonosok térfelén van, hogy tovább mérsékeljék a bűnügyi statisztikákat.

A riasztók, immobiliserek, zárak, törésbiztos üvegek, autókövető rendszerek és egyéb biztonsági megoldások hihetetlen fejlődése az utóbbi időben megtette a hatását: a lopások száma drasztikusan csökkent. Az autóipar képviselői szerint azz autólopások 80 százalékában a tolvajok a gépjármű eredeti kulcsait használják, az otthonokba való betörések egyötöde pedig kifejezetten azért történik, hogy a tettesek megszerezzék az autó kulcsait.

Az utóbbi időben elterjedt Nagy-Britanniában a tréleres autólopás is, ám a követőrendszerrel felszerelt nagy értékű gépjárműveket így is hamar meg lehet találni. Az autóipar képviselői ugyanakkor elismerik: a biztonsági fejlesztések nem állhatnak le, mivel a tolvajok egyre szofisztikáltabb módszereket találnak ki a gépjárművek meglovasítására.

lopás immobiliser riasztó autó biztonság tolvaj