Világgazdaság

Megbénult a parlament munkája

Az 1910-es éveket idéző káosz helyszíne volt a parlament. A kormány éjjel negyed háromkor kezdte volna tárgyalni az új munka törvénykönyvének módosító javaslatait, az ellenzék azonban ezt nem fogadta el, órákra megakadt az ülés.

Felháborodott az ellenzék azon, hogy a kormánypártok az éjszaka közepére tették az új munka törvénykönyve részletes vitáját. Az ülés éjszakai óráiban a három ellenzéki párt adta az ülésteremben lévők többségét, így el tudták érni, hogy a Fidesz ne zárhassa le a napirendi pontot: végül óriási viták után, dél után néhány perccel ért véget a tárgyalás.

A hétfő esti ülés már korábban is felfokozott hangulatban zajlott, miután csak a szavazások éjfél körülig húzódtak. Ezt követték az olyan javaslatok vitái, mint az energetikai törvény módosítása, a szakképzési törvény, majd utolsó napirendi pontként, éjjel negyed háromtól a munka törvénykönyvének tárgyalása.

A három ellenzéki párt egységben jelezte: botrányosnak tartják, hogy egy ennyire fontos javaslatot így akarjanak a kormánypártok elrejteni a közvélemény és a sajtó figyelme elől. A vita elején ezért nem fogadták el az ilyenkor rutinszerűen érkező javaslatot arról, hogy a módosító javaslatokat összevontan tárgyalják. Ujhelyi István, az ülést épp vezető szocialista alelnök így közel száz vitapontba csoportosította a tárgyalást.

A fideszes képviselők csak reggel kezdtek beszivárogni az ülésre, addig mindössze heten ültek a kormánypárti padsorokban, a többiek meglepve tapasztalták, hogy még mindig tart az előző napi ülés. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője rendkívüli házbizottsági ülést hívatott össze, ezután érkezett a javaslat, hogy a vitát tegyék át péntekre és a hétvégére. Ezt azonban négyötödös többséggel lehetett volna csak megszavazni, az pedig nincs meg a Fidesznek. A kormánypárt végül dél körül megszavazta, hogy minden frakció 5-5 percben elmondhassa a véleményét, majd attól függetlenül, hányan jelentkeztek még be hozzászólásra, lezárják a tárgyalást. Az események azonban ezzel nem értek véget.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

szavazás csűszás törvény Parlament