Világgazdaság

Suzukikhoz gyártanak alkatrészeket Fajszon

A Magyar Suzuki Zrt. dinamikusan fejlesztő beszállító cégei közé tartozik a fajszi Pata József Gépipari Kft. A cég, kihasználva az enyhe telet, gyors ütemben építteti az újabb, 1000 négyzetméter alapterületű csarnokát.

Pata József cégtulajdonos azt mondja, jövő tavasszal adják át az épületet, amely mellett helyet kap az új kétemeletes irodaépület is.
A több mint másfél milliárd forintos árbevételű családi vállalkozás a Fajszon élő Pata család tulajdona. A vállalat, mely sajtolt autókarosszéria-alkatrészeket gyárt, tavaly ötödik alkalommal nyerte el az esztergomi gyár által meghirdetett Év beszállítója címet. A cégalapító Pata József azt vallja, hogy egy Duna-parti kis faluban is lehet világszínvonalú autóipari beszállítói tevékenységet végezni. Igaz, ehhez a japán termelési módszereket át kell venni, és a fejlesztésekkel egyetlen évre sem lehet leállni.

„Nem lehet, mert az autóipar fejlődik, a Suzuki cég hamarosan egy új modell gyártását indítja el, melyre fel kell készülnünk” – mondja az üzletember. A japán nagyvállalat az új típus gyártásánál is számít a kft.-re, az alkatrész-megrendelések értéke ennél a modellnél a 800 millió forintot is meghaladhatja. A megrendelés teljesítése érdekében készül az új csarnok, ahova egy darupályát is beépítenek, mely megkönnyíti az anyagmozgatást.

Az épületbe egy négyszáz, két ötszáz és egy hatszázharminc tonnás nagy teljesítményű gépet vásárolnak meg, melyek segítségével kisebb-nagyobb sajtolt karosszéria-alkatrészeket tudnak nagy tételben gyártatni. A termelés fejlesztése érdekében a hegesztési kapacitást is bővítik két új robotgéppel. Egy Japánból elnyert pályázat alapján a Suzuki személygépkocsik hátsóablak-emelőinek a gyártását is hamarosan elkezdik. Ezekből várhatóan évi kétszázezer darabot készíthetnek majd Fajszon.

A cég évek óta átlagosan 25-27 millió karoszszéria-alkatrészt állít elő a már jól ismert modellekhez. A szám nem változik, de mivel nagyobb darabok elkészítésére kaptak megrendelést, így a jóval nagyobb értékű beszállítás emeli meg a vállalat árbevételét. Pata József abban bízik, hogy a válság véget ér, és a Suzuki-gyár autókibocsátása eléri az évenkénti 300 ezres gyártási darabszámot. Ekkor a 75 fős létszámú üzemét 25 új kollégával bővítheti. A emelkedése nem érinti hátrányosan a céget, az idén hat-hét százalékos bérnövelést hajtanak végre. Barta Zsolt

Suzuki karosszéria alkatrész fajsz