Világgazdaság

Nem lehetséges monopolhelyzet

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter adózást érintő törvénymódosítási javaslatainak egyike a szerencsejáték-törvényt is érinti.

 Ha a javaslatot elfogadja a parlament, akkor az ágazat garanciát kap arra, hogy a piacra belépő új szereplő, a központiszerver-üzemeltető ne kerüljön monopolhelyzetbe, ugyanis maximum 10 ezer helyhez kötött pénznyerő automata működhet rajta keresztül.

„Ezzel a megkötéssel a tárca egyértelművé tette, hogy nem egyetlen szerverüzemeltetővel számol a kormány, így nem lesz monopolhelyzet a szerver­alapú pénznyerőautomata-piacon. A versenyhelyzet pedig mind a játékosoknak, mind az üzemeltetőknek csak kedvező lehet” – mondta lapunknak Schreiber István. A Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSZSZ) elnöke szerint ha megszavazzák a törvénymódosító javaslatot, remélhetőleg elhárul minden akadály a végrehajtási rendelet nyilvánosságra hozatala elől, elindulhatnak az engedélyezési eljárások, és belátható közelségbe kerül a szerveralapú százalékos adózású üzemeltetés.

Görögországban, Németországban és Hollandiában is ilyen szabályozást készítenek elő, az unió több tagállama is várja a magyar modell életbe lépését, ugyanis a szerveralapú pénznyerő automaták tervezett legmodernebb és legszigorúbb üzemeltetési formájának piaca újnak számít az EU-ban is.

A rendszer lényege, hogy az üzemeltető egy weboldalon keresztül folyamatosan nyomon tudja követni az összes gépét, és az állam is folyamatosan kontrollálhatja a gépek bevételeit. Az áttérést követően a szerencsejáték-szervező mentesül a havi, gépenkénti 500 ezer forintos játékadó alól, helyette a tiszta játékbevétel 33 százalékát kell fizetnie az ágazat specifikus díjai, valamint a vállalkozásokat érintő adó- és járulékterhek mellett.

BÉT - Napi események pénznyerő monopolhelyzet A második Orbán-kormány Varga Mihály piac