Világgazdaság

Jogalkotási rekordot döntött a kormány 2012-ben

Soha annyi kormányrendeletet és soha annyi törvényt nem hirdettek ki egyetlen éven belül, mint 2012-ben – derül ki a CompLex Kiadó, a holland Wolters Kluwer csoport tagja Jogtárának adataiból. Tavaly majdnem húsz százalékkal több jogszabályt alkotott a kormány, mint egy évvel korábban, míg kormányhatározatból harmadával több született, mint egy évvel ezelőtt. A törvények száma sorozatban másodszor haladta meg a kétszázat.

A most véget ért évben 1295 jogszabály született, ami 115-tel több az egy évvel korábbinál. Ez azt jelenti, hogy tavaly átlagosan heti 25, vagy másként számolva kétnaponta 7 új jogszabály született. A legaktívabb jogalkotó, akárcsak egy évvel korábban, 2012-ben is a kormány volt: 447 rendeletet hozott, ami azt jelenti, hogy a tavaly megszületett jogszabályok közül minden harmadik kormányrendelet volt.

A kormányrendeletek száma dinamikus, 18 százalékos növekedést mutat az előző évihez képest, pedig már 2011-ben is 379 rendeletet adott ki a kabinet. Főként decemberben volt aktív a kormány jogalkotói tevékenysége: az utolsó hónapban 114 kormányrendelet született. Ez azt jelenti, hogy a kormányrendeletek negyede egyetlen hónap alatt jelent meg, és egyben azt is, hogy decemberben naponta átlagosan három és fél, minden egyes munkanapon átlagosan hat új kormányrendelet jelent meg. Az eddigi rekordot a 2007-es év jelentette, akkor 410 kormányrendelet született, a tavalyi ennél is több 9 százalékkal.

Decemberben nemcsak a kormány alkotott az átlagosnál jóval több jogszabályt, hanem számos minisztérium is. Az 54 nemzetgazdasági miniszteri rendeletnek majdnem fele (23) decemberben jelent meg, a 87 belügyminiszteri rendelet majdnem egyharmada (27) szintén decemberi keltezésű. A kabinethez hasonlóan rendeletei nagyjából negyedét az év utolsó hónapjában alkotta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (13-at az 58-ból), valamint a fejlesztési minisztérium (21-et a 83-ból). A másik végletet két nem kormányszerv jelentette: a médiahatóság 15 rendeletéből csak 1, az MNB 26 rendeletéből 2 jelent meg decemberben.

A kormány nem csupán a rendeletek, hanem a kormányhatározatok számát tekintve is jóval aktívabb volt, mint egy évvel korábban (a kormányhatározat az állami irányítás egy nem jogszabályi eszköze, a kabinet az általa irányított szervek feladatait, működését szabályozza, illetve a feladatkörükbe tartozó terveket határozza meg ezzel). A 2011-es 522 után tavaly 705 kormányhatározat jelent meg, ami 35 százalékos növekedést jelent, derül ki a CompLex Jogtárából.

A hatalmas jogalkotási rohamban nem egyszer előfordult, hogy egyes korábban meghozott jogszabályokat – főként törvényekre, kormányrendeletekre volt ez jellemző – a hatályba léptetésükkel egyidejűleg módosítottak. Vagyis azok szövege már életbe lépésük előtt megváltozott az eredetileg elfogadott változathoz képest.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek