Világgazdaság

Új fejlesztés Észak-Magyarországon

Helyszíni szemlét tartottak az illetékes katasztrófavédelmi, vízügyi és önkormányzati szakemberek a hasznosi víztározónál, illetve a tervezett mátrakeresztesi záportározó környékén szombaton: az időpont nem véletlen, hiszen rövidesen nagy arányú hóolvadás kezdődhet a Mátrában.

A helyszíni szemlét követő sajtótájékoztatón Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos polgári védelmi főfelügyelője elmondta: a 2010 májusában kialakult katasztrófahelyzet nem ismétlődhet meg, mert azóta több védelmi intézkedés és biztonságnövelő beruházás is megtörtént.

Hozzátette: a katasztrófavédelem a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, ezért kockázati analízist készített minden település esetében.  Tóth Ferenc az MTI kérdésére kifejtette: a Mátrában hirtelen bekövetkező, gyors hóolvadás sem okozhat gondot a hasznosi víztározó esetében, viszont a jövőben fel kell készülni a globális klímaváltozás által okozott szélsőséges helyzetekre is.

Sisák Imre, Pásztó polgármestere arról beszélt, hogy megnyugtató megoldást csak a Mátrakeresztes mellett megépítendő tározó üzembe helyezése hozhat. Ennek engedélyezése ez évben várható, és 800 ezer köbméter víz befogadására lesz alkalmas. Emellett el kell végezni majd a hasznosi tározó mederkotrását is, az innen kikerülő, több százezer köbméternyi hordalék egyrészt növeli a tározó kapacitását, másrészt az új gátba is beépíthető, úgyhogy takarékos megoldást jelent. Meg kell oldani a Kövicses-patak mederrendezését is a hasznosi, a pásztói, illetve a Zagyva mentén délebbre fekvő településen élők élet- és vagyonbiztonsága érdekében.

Sisák Imre az MTI kérdésére hozzátette: a Mátrakeresztes melletti záportározó építése - ez évi engedélyezés után - 2014-ben már megkezdődhet.

 


 

belvíz beruházás árvíz tározó fejlesztés