Világgazdaság

Megerősítette az amerikai "AAA"-t a Fitch Ratings

Megerősítette az Egyesült Államok hosszú lejáratú államadós-kötelezettségeinek lehetséges legjobb, "AAA" osztályzatát pénteken a Fitch Ratings, kiemelve azt a véleményét, hogy az amerikai szövetségi államháztartási hiány folyamatos és meredek csökkenése lassan elvezethet az adósságráta stabilizálódásához.

A nemzetközi hitelminősítő az amerikai piaci zárások után, péntek éjjel Londonban ismertetett elemzésében ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy az amerikai besorolásra változatlanul leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás érvényes, tekintettel arra, hogy az Egyesült Államok a legsúlyosabban eladósodott államadós a cég által "AAA" osztályzattal ellátott gazdaságok közül; 100 százalékot meghaladó GDP-arányos bruttó államadósság-rátája a kétszerese az ilyen besorolású szuverén adósok mediánértékének.

A Fitch Ratings az amerikai "AAA" megerősítéséhez fűzött indoklásában mindazonáltal kiemelte az amerikai gazdaság rendkívüli monetáris és árfolyam-rugalmasságát, a kivételes finanszírozási rugalmasságot, amely a dollár globális tartalékvaluta-státusából ered, valamint a hazai tőkepiac - különösen az amerikai kincstárjegypiac - mélységét és likviditását.

Az amerikai szuverén adóskockázati profilt javítja mindemellett a tulajdonosi jogok tiszteletben tartása, a törvényesség uralma és a magas fokú politikai-társadalmi stabilitás - áll a Fitch Ratings pénteki londoni elemzésében. A hitelminősítő előrejelzése szerint az amerikai gazdaság növekedési üteme a cég által az idei évre várt 1,9 százalékról 2014-ben 2,8 százalékra gyorsul, a 2015-2017-es időszakban pedig eléri az évi 3 százalékos átlagot. Az amerikai "AAA" osztályzat megerősítése tükrözi azt is, hogy a szövetségi államháztartási deficit 2010 óta a felére csökkent, és most már közelít ahhoz a szinthez, amelyen stabilizálódhat az államháztartási ráta - hangsúlyozta indoklásában a Fitch.

A hitelminősítő közölte: jelenlegi középtávú költségvetési előrejelzése azt valószínűsíti, hogy a bruttó szövetségi államadósság-ráta a GDP-érték 74 százaléka körül, a szövetségi államok és a helyi önkormányzatok adósságát is beleszámolva 107 százalék környékén stabilizálódik már jövőre, vagyis nem éri el a 80, illetve 110 százalékos küszöbértékeket, amelyek a Fitch Ratings kritériumai szerint már nem lennének összeegyeztethetők az Egyesült Államok "AAA" státusának fenntartásával.
A negatív kilátás ugyanakkor azt tükrözi, hogy az ilyen magas szinten stabilizálódó közadósság-ráta változatlanul sebezhetővé teszi az amerikai gazdaságot és a közfinanszírozási rendszert a sokkhatásoktól, és ha az Egyesült Államok nem hajt végre további kiadási reformokat és bevételnövelő intézkedéseket, akkor az államháztartási hiány és az adósságráta az évtized végén ismét növekedésnek indul - áll a Fitch Ratings elemzésében.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor''s 2011-ben megvonta ugyan az Egyesült Államoktól az "AAA" államadós-osztályzatot - először azóta, hogy a szuverén amerikai adósságra ezt a besorolását a cég 1941-ben megadta -, ám az S&P nemrégiben stabilra javította az addigi negatívról az amerikai adóskockázati osztályzat kilátását. A Standard & Poor''s a hosszú futamidejű amerikai adósosztályzat kilátásának június 10-én bejelentett javítását azzal indokolta, hogy megítélése szerint a besorolást terhelő kockázatok csökkenése nyomán most már egyharmadosnál kisebb e minősítés további rontásának esélye.
A világ legnagyobb gazdasági erőcentrumait sújtó gyors ütemű hitelminősítési erózióra - nem utolsósorban az Egyesült Államok két évvel ezelőtti leminősítésének hatására - nagy londoni befektetési házak már jó ideje felhívták a figyelmet.

A JP Morgan globális befektetési szolgáltató csoport nemrégiben ismertetett átfogó felmérésében kimutatta, hogy 2007-ben a világgazdaság összteljesítményének csaknem 50 százalékát "AAA" elit besorolással és stabil osztályzati kilátással ellátott gazdaságok adták. A ház felmérése szerint azonban 2012 végén a globális GDP-értéken belül már alig 15 százalék volt azoknak a szuverén adósoknak a súlya, amelyekre legalább a két legnagyobb nemzetközi hitelminősítő, a Moody''s Investors Service és a Standard & Poor''s e lehetséges legjobb besorolást tartotta érvényben.

hitelminősítő Moody's Investors Service JP Morgan AAA Egyesült Államok Fitch Ratings