Világgazdaság

Rusnok: Nem éri meg mindenáron tartani az eddigi deficitkorlátot

A kinevezett új cseh miniszterelnök, Jirí Rusnok ragaszkodik ahhoz, hogy a cseh államháztartás hiánya idén ne haladja meg a hazai össztermék (GDP) 3 százalékát, de szerinte ehhez nem kell feltétlenül betartani az előző kormány által megszabott, 100 milliárd koronás deficithatárt. A 100 milliárd korona a cseh GDP körülbelül 2,8 százalékával egyenértékű.

"Boldog lennék, ha sikerülne teljesíteni a 3 százalékot" - mondta Rusnok egy vasárnap sugárzott tévényilatkozatában, majd így folytatta: 0,1-0,2 százalékpontos eltérés elviselhető, különösen, ha a szigorú célkövetés ártana a gazdaságnak. "Nem éri meg, ha közben egész szektorok kivéreznek" - mondta a kinevezett cseh kormányfő.

Rusnokot múlt hét kedden nevezte ki Milos Zeman cseh köztársasági elnök. Rusnok elődje, Petr Necas lemondott, mert a hivatali visszaéléssel és korrupcióval gyanúsított kabinetfőnöke vizsgálati fogságba került. A kinevezett miniszterelnök jelenleg pártfüggetlen hivatalnokkormányt próbál összeállítani, amely a legvalószínűbb forgatókönyv szerint a jövő májusról idén szeptemberre előre hozott választásokig szolgálna.

cseh kormány Csehország cseh köztársasági elnök deficithatár miniszterelnök GDP Jirí Rusnok petr necas Milos Zeman