Világgazdaság

Megy a mezőgépek exportja

Az ismét emelkedő ágban lévő magyar mezőgazdasági gépgyártás exportárbevétele többszöröse a hazai forgalomnak. Ezért a nemzetközi piacon is versenyképes ágazat szereplőinek célja, hogy a magyar piacon elérjék az ötven százalékos részesedést.

Az első fél évben 4-5 százalékkal nőtt az ágazat vállalatainak termelése az elmúlt év azonos időszakához képest. Így a 2009-es 6 ezerrel szemben ma már több mint 7 ezer embernek ad munkát a közel 160 kisebb-nagyobb cégből álló iparág – mondta el lapunknak a Mezőgépgyártók Országos Szövetsége főtitkára, Fekete Gyula.

A mezőgazdasági gépgyártás ma a magyar ipar egyik dinamikusan növekvő szegmense. Az iparág termékei jó minőségűek – nem véletlen, hogy a gyártók exportbevétele többszöröse a hazai értékesítésnek –, ugyanakkor 20-30 százalékkal kerülnek kevesebbe, mint a nyugati gyártmányok, mégis azt tartja legfontosabbnak a szövetség, hogy a magyar termelők megszerezzék a hazai piac felét a mai nagyjából 25 százalékos részesedéssel szemben. Ám a vállalatok több mint fele van külföldi tulajdonban, így a magas exporthányad annak is köszönhető, hogy az itteni leányvállalatok az anyacég közvetlen beszállítói. A legnagyobbak közül a Linamarnak három divíziója is van, de a középvállalkozások is folyamatosan nőnek az révén, különösen Kelet-Európa felé. Fekete Gyula kiemelte Oroszországot és Romániát, ahol további lehetőségek nyílhatnak.

A békési székhelyű százfős Optigép Gépgyártó és Kereskedelmi Kft. a gyártmányfejlesztés során számos szabadalmat nyújtott be. A soros napraforgó betakarító adapterek fejlesztésénél a gödöllői FVMMI GM Gépminősítő Kht. vizsgálati és szántóföldi mérési tapasztalataira támaszkodtak. A cég napraforgó adapterei dolgoznak már Romániában, Szlovákiában, Csehországban, Bulgáriában, Ukrajnában, Oroszországban, Szerbiában, Franciaországban és az USAban is.

A kombájnok betakarító-adaptereit és szállítókocsijait, továbbá ferdefelhordóit gyártó Claas Hungária törökszentmiklósi üzemében negyven szakember foglalkozik az adapterek valamint vágóasztal-komponensek fejlesztésével. A cég termelése az októberben zárult üzleti évben harmadával nőtt, és gyártmányainak 97 százaléka került exportra.
Több cég is végez termékfejlesztést, így például az évi 400-420 talajművelő gépet gyártó harmincfős Omikron Kft. kamerával vezérelt kultivátort fejleszt, amely révén a traktor pontosabban követi a sorokat, mint a traktoros. A több mint egymilliárdos forgalmú debreceni Farmgép Kft. pedig az angol megrendelővel közösen fejlesztett önjáró permetezőgépet.

Az ágazat erős a talajművelő gépek gyártásában. Sokféle tárcsát, kultivátort, ekét exportálunk, ugyanakkor több vállalat is a Claas valamint a Linamar beszállítója. Mások pedig részegységekkel látják el a nagyobb gyártókat. Így például a Frank Hungária Kft. talajművelő eszközök beszállítója. Miután az ekevasat a talajtól függően 20-80 hektáronként cserélni kell, a Frank Hungáriának stabil a piaca – mondta Fekete Gyula.

Segítik a külföldre jutást

A szövetség a Nemzeti Külgazdasági Hivatallal (HITA) is kapcsolatban van, amely segíti a gyártók külföldre jutását. Legutóbb március végén mutatta be harminc termékét a Nemzeti Külgazdasági Hivatal támogatásával 13 magyar gyártó a nyitrai mezőgazdasági gépkiállításon. A helyszíni értékesítések, illetve megrendelések értéke elérte a 251 ezer eurót, de – a kiállítók becslései szerint – a nyitrai megjelenés révén egy éven belül további 500 ezer euró értékű megrendelések várhatók.

A felsorakoztatott gépek elsősorban a talajmegmunkálás, napraforgó- és kukorica betakarítás, permetezés, anyagmozgatás és a talajkezelés területéről érkeztek. Szükség is volt a bemutatásra: ma a versenyképes exporttermékeket gyártó cégek száma közelíti a hatvanat.

A felsorakoztatott gépek elsősorban a talajmegmunkálás, napraforgó- és kukorica betakarítás, permetezés, anyagmozgatás és a talajkezelés területéről érkeztek. Szükség is volt a bemutatásra: ma a versenyképes exporttermékeket gyártó cégek száma közelíti a hatvanat. -->

mezőgép talajművelő mezőgazdaság