Világgazdaság

Az Egyesült Államok az idén megelőzheti Oroszországot

Az Egyesült Államok a folyékony energiahordozók termelésében már az idén megelőzi Oroszországot, és hamarosan akár Szaúd-Arábiát is behozhatja.

A The Wall Street Journal beszámolója szerint az Egyesült Államok a fosszilis (nyersolaj és földgáz), valamint mezőgazdasági eredetű folyékony energiahordozók összesített termelésében már az idei harmadik negyedévben megelőzheti Oroszországot. Nyersolajtermelésben persze változatlanul Szaúd-Arábia vezet, Oroszország a második, és közvetlenül a nyomában az Egyesült Államok a harmadik.

A The Moscow Times a párizsi székhelyű nemzetközi energia ügynökség, az International Energy Agency (IEA) jelentését idézve napi 10,81 millió hordós orosz és napi 10,28 millió hordós jelenlegi olaj- és gáztermelésről számolt be.

A mezőgazdasági eredetű folyékony energiahordozó termelést hozzáadva az Egyesült Államok esetében a tétel a harmadik negyedévben elérheti a napi 11,2 millió hordót is. A Reuters hírügynökség jelentése szerint ugyanis miközben az orosz bio-üzemanyag termelés "elhanyagolható", az amerikai januártól augusztusig kilenc százalékkal napi 935 ezer hordóra emelkedett.

Az amerikai Energy Information Agency (EIA) 2012 decemberében kiadott prognózisa szerint az Egyesült Államok teljes fosszilis és mezőgazdasági eredetű folyékony energiahordozó termelése az idén napi 11,7 millió hordós átlagot ér majd el, majd napi 13,0 millió hordóban csúcsosodik ki 2018 és 2020 között. Szaúd-Arábia olajtermelése ezzel szemben az elmúlt évtizedben átlagosan napi 11,2 millió hordó volt, 2011 első felében pedig 11,6 millió hordó.

Reuters bioetanol bio-üzemanyag The Moscow Times The Wall Street Journal fosszlis Oroszország folyékony energiahordozó Szaúd-Arábia nyersolaj földgáz Egyesült Államok IEA International Energy Agency hordó