Világgazdaság

Klinghammer: a középiskolában kell az idegen nyelvet megtanulni

A középiskolában kell az idegen nyelvet beszélt szinten megtanulni, az egyetemeken erre lehet tovább építeni – mondta Klinghammer István a Felsőoktatási Kerekasztal ülése után. A felsőoktatásért felelős államtitkár szerint lehetnek a főiskolákon olyan szakok, melyeknél kicsi lehet a valószínűsége, hogy idegen nyelvre is szükség lehet, mikor később a végzettség alapján a szakmát művelik.

„A diplomás embernek, aki esetleg még doktorandusz fokozatot is el akar érni, annak teljesen egyértelmű, hogy egy vagy két nyelven előadói szinten kell beszélnie" – hangoztatta tegnap Klinghammer István a Felsőoktatási Kerekasztal ülése után, ahol bejelentették az új felsőoktatási stratégia tervezetének elkészültét. A felsőoktatásért felelős államtitkár újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, hogy egyes szakokon nincs pardon, ott „könyörtelenül" meg kell szerezni a nyelvtusát. Más szakokon viszont  elég kell lennie annak a nyelvtudásnak, amit a hallgató a középiskolából hozott magával. Ezt Klinghammer nem tartja az elvárások fellazításának, a realitás ugyanis az, hogy vannak olyan szakok a főiskolákon, amelynek elvégzése után elhelyezkedve a szakmát művelve szükség lenne idegen nyelv tudására.

Az államtitkár azt hangsúlyozta, hogy a beszélt nyelvet már a középiskolában el kell tudni sajátítani, ez nem egyetemi feladat. Ha pedig valaki egyetemre megy, akkor a tanulmányok során kell tudni használni a nyelvet, például a matematika, vagy az orvostudomány angolját, vagy a földtudomány németjét. Klinghammer szerint az egyetemek ehhez mindenhol megadják a segítséget, sőt a hallgatói önkormányzatok is az általuk szervezett tanfolyamok révén. Ezért sajnálatos, ha valaki 3-5 év alatt nem tudott nyelvet megtanulni, ami viszont ismert feltétel a diploma megszerzéséhez.

matematika földtudomány szak Klinghammer István idegen nyelv főiskola beszélt nyelv előadói szint nyelvtanulás egyetem orvostudomány felsőoktatásért felelős államtitkár