Világgazdaság

Újra a japán bankok a legnagyobb nemzetközi hitelezők

A japán bankok újra a világ legnagyobb hitelezői, visszaszerezték a 90-es évek végén elveszített elsőségüket - jelentette vasárnap a határokat átszelő fizetési forgalmat globálisan regisztráló BIS (Bank for International Settlements), a Nemzetközi Fizetések Bankja.

A svájci BIS statisztikái alapján a március végi állás szerint japán bankok nyújtották a világ határokat átlépő hitelforgalmának 13 százalékát, megelőzve ezzel a forgalom 12 százalékát amerikai és 11 százalékát adó német bankokat. A brit és a francia bankok egyaránt valamivel 10 százalék feletti arányban vették ki a részüket a világ hitelnyújtási pénzforgalmából. A BIS beszámolója szerint a japán bankok főként belföldi betétállományukból finanszírozták a nyújtott hiteleket.

A japán bankok azonban még így is messze vannak a 80-as években betöltött domináns hitelezői szerepüktől, amikor a csúcson 39 százalékát adták a világ hitelezési pénzforgalmának. Részesedésük a kilencvenes években meredeken zuhant, amikor a bankszektor kibontakozó belföldi válsága a külpiacokról való kivonulásra kényszerítette őket. A mélypontot 2007-ben érték el 8 százalékon: részesedésük azóta fokozatosan emelkedik.

Összességében a határokat átszelő hitelezési forgalom alig változott az idei első negyedévben, mivel a japán bankok növekvő részaránya ellentételezte a brit és az euróövezeti részarány csökkenését. A hitelezésen belül a bankközi hitelezési forgalom csökkent, a nem pénzintézeteknek nyújtott hitelezési forgalom pedig emelkedett - írja a BIS jelentése.

Az első negyedévben rekordmértékben emelkedett a Kínának, Brazíliának és Oroszországnak nyújtott hitelek összege, elsősorban az ottani pénzintézeteknek. A globális bankközi hitelezésen belül a BIS jelentése szerint ennek köszönhetően a feltörekvő piacok részaránya is rekordot ért el.

bankszektor hitelező hitelforgalom Oroszország BIS Brazília Nemzetközi Fizetések Bankja Japán Bank for International Settlements