Világgazdaság

Amerika messze van

Ki a legjobban fizetett vezérigazgató Magyarországon? Fogalmunk sincs. És Amerikában? Mark Zuckerberg. Esetleg Németországban? Az is tudható, megkereshető. Nálunk ez az adat nem publikus. Érthetően. Tényleg érthetően?

Amerika messze van. Nemcsak fizikailag. Gyakran érezhetjük, mekkora távolságra van a magyar gondolkodástól, gyakorlattól az ottani felfogás. Ott a teljesítménynek értéke és nyilvános elismerése van. Anyagiakban is. Európában már nem ilyen egyszerű a kép. Országonként más és más a szokás, de minél fejlettebb egy piac, annál nagyobb a nyilvánosság. Államhoz, közpénzekhez kötődő adatokban mindenképpen, ám a tőzsdei cégek költségstruktúrája is jól nyomon követhető. Ez garantálhatja, hogy a kimagasló fizetés, jövedelem ellenőrizhető, kimagasló produktum ellenértéke, nem pedig egyéb, zavaros ügyletek eredménye.

Magyarországon a gazdagságot nagy misztikum övezi. És még nagyobb bizalmatlanság. Talán nem is törvényes úton jöttek össze a nagy vagyonok? A korrupció, a kapcsolati tőke forintosítása vagy éppen az adóelkerülés, a kreatív adómegoldások nem ritkák errefelé. Így aztán az is gyanúba kerülhet, aki a törvényes úton jár. Magyarázni kellene, hogy a törvényes jövedelemből jött össze, az pedig a teljesítmény elismerése. Persze, kicsit azért már oldódott a helyzet. Amióta Magyarországon is megjelenik a leggazdagabb emberek listája, kezd bekerülni a köztudatba, hogy nálunk is vannak nagy keresetek.
Az állami vállalatok vezetői jövedelménél viszont már teljes a nyilvánosság. Ám ha valaki egy adott vállalat honlapjáról akar tájékozódni a vezetők fizetéséről, nincs egyszerű dolga. Ha nagyon igyekszik, azért célt érhet. Ez a zavaros nyilvánosság azonban azt sejteti, ott sem kedvelik az átláthatóságot. Pedig – elvileg – az állami cégek vezetőinek jövedelme elég pontosan szabályozott. Már ami a havi fizetést illeti: az nem lehet kétmilliónál több. A bónuszok, ilyen-olyan juttatások aztán bonyolítják a képet, ezért némi nehézség árán lehetne csak megmondani például azt, hogy melyik állami cég vezetője keres Magyarországon a legtöbbet.

A teljes vezérigazgatói fizetési toplistát azonban lehetetlen összeállítani. Bár a tőzsdei cégek gazdálkodásánál alapkövetelmény az átláthatóság, ez úgy teljesül, hogy a személyi jövedelmekre vonatkozóan globális összeg szerepel a költségek között. Nincs személyekre lebontva. Így ha valaki kifejezetten a vezérigazgató fizetését szeretné megtudni, akkor ez megint bonyolult. Sokszor azért titkolóznak, mert úgy ítélik meg, rossz vért szülne, ha kiderülne, milliókat keres a főnök, miközben a dolgozók nagy része alig valamivel van a fölött. A kérdés csak az, mit ér a vezér teljesítménye, és mit a képzetlen dolgozóé? Kinek a teljesítményétől függ a vállalat eredménye? A sok tíz, vagy százmilliós nyereségből kaphat-e külön elismerést, bónuszt a főnök? Tisztázni kellene ezeket a kérdéseket – és a válaszokat. Ha ugyanis csak titokban lehet sokat keresni, az azt is jelenti, hogy a teljesítményt is csak titkokban lehet elismerni. Vagy azt is jelentheti, hogy torz a jövedelem-struktúra. Van, akit nem fizetnek meg, és van, akit túlfizetnek.Ez torzítja a társadalmi gondolkodást is, susmushoz, nyakatekert megoldásokhoz vezet. És nem kedvez a teljesítmények elismerésének, ösztönzésének.

Nemrégiben különös bírósági ítélet került nyilvánosságra. A Fővárosi Törvényszék első fokon arra kötelezte az egyik egyetemet, hogy adja ki, mennyi juttatást ad a hallgatói önkormányzat tisztségviselőinek. Közpénzből gazdálkodó szervezetről van szó. Nem kérdés, hogy a gazdálkodás minden részlete nyilvánosnak tekinthető. Miért kell akkor a bírósági kényszer? Vagy a fizetés nem teljesítményhez, hanem valami máshoz kötődik?! Csúnya gondolat, de a titkolózás beindítja az ember fantáziáját.

Amerika messze van. Ez nyilvánvaló. Ám ha teljesítményben és versenyképességben mégis valamennyire közeledni szeretnénk, akkor fel kell vállalni a kimagasló teljesítmények kimagasló anyagi elismerését. Nyilvánosan is.

Autók NAV Pénzügyi és gazdasági válság Őszi ülésszak Lakossági energia és üzemanyagárak kutatás Tőzsdei elemzések Mesterházy Attila autóipar A második Orbán-kormány trafiktörvény oktatás költségvetés 2014 Wolfgang Schauble mezőgazdaság Élelmiszerpiac Amerika fizetés Botrányok a politikában Varga Mihály Európai Unió vezetői jövedelmek MÁV kgfb infokommunikáció Egészségügy - Gyógyítás