Világgazdaság

Olcsóbb húst hozna az áfacsökkentés?

A magyar húsipar csak jelentős szerkezet-átalakító beruházásokkal tudja visszanyerni a versenyképességét, a béreket pedig emelni kell, hogy az ágazat ne veszítse el a szakképzett munkaerőt – állapította meg a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének Elnöksége a mai ülésén. A testület szerint a hazai húságazatnak csak akkor van jövője, ha a hatására emelkedik a húsfogyasztás, a Kormány végrehajtja a sertésprogramot, az általános forgalmi mértékét pedig leszállítja az országaiban jellemző szintre és korlátozza a feketegazdaságot.

A HDSZ szerint Pápán további kormányzati erőfeszítéseket kíván a vágóhíd működésének konszolidálása, Kapuváron pedig esélyt kell adni az üzem újraindításához és az emberek foglalkoztatásához.
„A húsipar egészében ma már 150 ezer forint alatt van a ruttó átlagfizetés, azt gondolom, hogy ez önmagáért beszél, ezzel nem lehet itthontartani a szakembereket” – jelentette ki a Világgazdaságnak Kapuvári József. A Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke lapunknak hozzátette: „természetesen a mi javaslatunk sem arról szól, hogy a hatékonyság növelése nélkül emeljék a béreket, de az elmúlt három évben részben az adórendszer változásából fakadó bérlemaradást be kell hozni valahogy.”

Kapuvári József hozzátette: egy esetleg mégis megvalósuló a hústermékekre vonatkozó áfacsökkentés jelentősen segíthetne az iparágon, és az árelőny érvényesítését is el lehetne érni a kereskedelmi láncoknál. Később az elnök szerint a többi szereplője az árverseny miatt is kénytelen lenne továbbadni a csökkenést. „Ha január elsejétől bevezetnék a kedvezményes adózást a hús áfáját illetően, akkor az már húsvétkor éreztethetné a hatását a kereskedelemben” – vélekedett a szakszervezeti vezető.

A napokban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is arra kérte az Országgyűlést, hogy a 2014-es adótörvényekről szóló döntésekor vegye figyelembe a mező- és élelmiszergazdaság szereplőinek az élelmiszerek, azon belül is első körben a húsok és hústermékek áfájának érdemi csökkentésére vonatkozó kérését. A NAK álláspontja szerint az élelmiszergazdaság jelentős ágazataiban a fejlődés egyik meghatározó gátja a feketegazdaság, amely a piacból magának mind nagyobb szeletet hasít ki. Az európai összehasonlításban kiemelkedő mértékű 27 százalékos áfakulcs mellett, az adó egy részét vagy egészét eltitkoló, azt be nem fizető vállalkozások olyan mértékű piaci előnyhöz jutnak, amivel a legálisan működő cégek, termelők képtelenek versenyezni – fogalmazott az Agrárkamara.

HDSZ húsipar Kapuvári hús