Világgazdaság

Győztek a termelők: kifizették a Pápai Hússal szembeni követelésüket

Megkapták a Pápai Hús 1913 Kft.-nek korábban beszállító sertéstartók a húscéggel szemben fennálló követelésük egy részét, amelyet a Vidékfejlesztési Minisztérium korábban megígért számukra – tudta meg a Világgazdaság. A szaktárca azután döntött a de minimis szabályok szerint folyósított juttatásról, hogy a dunántúli húscég és a pénzükre váró élőállat-beszállítók közötti tárgyalások több hónapon keresztül sem vezettek eredményre. A Pápai Hús 1913 Kft. az eredménytelen tárgyalások közepette július elején kért csődvédelmet.

A támogatásról szóló rendelet már október elején megjelent a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapján. A szaktárca által fizetendő pénzből a kisebb egyéni termelők 7500 eurót kaphatnak, a termelői csoportok pedig 200 ezer eurót. Az érintett három termelői csoport ennek megfelelően 130 millió, míg az egyéni termelők ezen felül összesen 150 millió forintra voltak jogosultak.

A támogatás révén így összesen 280 millió forintot juttattak el az egyéni termelőknek és termelői csoportoknak néhány nappal ezelőtt, de az uniós szabályok értelmében limitált kifizetés nem éri el a teljes tartozás felét sem. A fennmaradó részt a november 15-én megjelent Magyar Közlöny szerint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vállalja át az élőállat-beszállítóktól, a tartozást később a NAK követeli majd a pápai húscégen.
A kiegészítő juttatás kifizetésének feltétele, hogy a jogosult az Agrárkamarával december másodikáig szerződést kössön a követelés engedményezéséről, vagyis a ki nem fizetett pénz behajtásának a joga teljes egészében a Kamaráé lesz majd.

A szerződés további feltétele az is, hogy a termelő még rendelkezzen a követeléssel, vagyis akik lemondtak róla, vagy faktoráltatták, azok már a második körben nem vehetnek részt. A de minimis kifizetése után fennmaradó rész információink szerint több mint kétszázmillió forintot tesz ki.

pápai sertéstartók VM tartozás Pápai Hús követelés