Világgazdaság

A Fed legkésőbb márciusban lassítani kezdi gazdaságélénkítő programját

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed legkésőbb márciusban lassítani kezdi havi 85 milliárd dolláros gazdaságélénkítő programját - vélte az amerikai kötvények elsődleges forgalmazóinak csaknem fele azután, hogy péntek délután már a második egymást követő hónapban kedvező foglalkoztatási adat jelent meg az Egyesült Államokban.

A Reuters által megkeresett 18 elsődleges forgalmazó közül nyolc azzal számolt, hogy a Fed márciusban lassítani kezdi gazdaságélénkítő programját. Öten úgy vélték, hogy erre januárban, négyen arra, hogy decemberben vagy januárban kerül sor, egy pedig azt, hogy valamikor az első negyedévben.

Már csak ezért is különös figyelem övezi majd a Fed kamatdöntő, úgynevezett Nyíltpiaci Bizottságának december 18-án befejeződő kétnapos ülését, ahol már meghatározhatják a gazdaságösztönző program kivezetésének a menetrendjét.

Egy azonos témában november elején végzett felmérésben részt vett 16 elsődleges forgalmazó közül heten számítottak arra, hogy a Fed gazdaságösztönző programjának a lassítása márciusban kezdődik, hatan januárra, vagy decemberre, egy elsődleges forgalmazó decemberre, egy másik áprilisra és ugyancsak egy pedig 2014 közepére várta azt. A legfrissebb felmérés szerint a Fed kezdetben havi 10 milliárd dollárral lassítja 85 milliárd dolláros gazdaságösztönző programját a novemberben várt 15 milliárd dollár helyett.

Reuters foglalkoztatási adat nyíltpiaci bizottság Fed gazdaságélénkítés Egyesült Államok