Világgazdaság

Ukrán ellenzék: a kormány rendkívüli állapotot akar kiprovokálni

A legnagyobb ukrán ellenzéki párt, a Haza (Batykivscsina) szerint a kormány küzdősportokban jártas fiatalok felbérlésével szándékozik összetűzéseket provokálni a fővárosban, hogy ezt követően rendkívüli állapotot hirdethessen.

Erről vasárnap tartott sajtótájékoztatójukon számoltak be, amelyet az UNIAN ukrán hírügynökség ismertetett. Az ellenzék úgy vélekedett, hogy a kormány már vasárnap hozzáláthat ennek a forgatókönyvnek a megvalósításához. Közölték:"Figyelmeztetjük a hatóságokat, hogy ismerjük terveiket."

A kijevi főtérre tervezett tiltakozás résztvevőihez szólva az ellenzék kérte az embereket, hogy legyenek éberek. A hatóságokat pedig arra szólította fel az ellenzék, ne engedje, hogy verekedések történjenek, ne legyenek társtettesei a provokációknak. A Haza párt egyben felkérte a nemzetközi közösséget, ne hagyja figyelmen kívül az általuk közölt értesülést.

A Nyugat-barát ukrajnai ellenzék vasárnap tíz órára hirdetett nagygyűlést Viktor Janukovics elnök ellen. Péntek este Kijevben több tízezren tüntettek hatalomváltást követelve, Ukrajna európai integrációjáért síkraszállva.

Kijev nyugatbarát Viktor Janukovics európai integráció Ukrajna haza rendkívüli állapot tüntetés provokáció Batykivscsina