Világgazdaság

Izrael földgázt ad el Jordániának

Izrael a következő tizenöt évben ötszáz millió dollár értékben földgázt ad el Jordániának - jelentette a Globes című izraeli gazdasági honlap.

A megállapodást a Tamar nevű tenger alatti földgázmező készleteit kitermelő egyik társtulajdonos, a Noble Energy Inc., valamint az Arab Potash Company és a Jordan Bromine Company írta alá Ammánban, Jordánia fővárosában szerdán.

Az egyezmény szerint a Noble Energy egy vezetéket épít a Holt-tenger izraeli vegyi vállalatától, a Dead Sea Works-től a tenger túloldalán lévő Arab Potash Company telephelyéig.

A félmilliárd dolláros üzletet az utóbbi másfél évben megtartott tizennégy találkozón hozták össze, az Egyesült Államok egyik helyettes energiaügyi államtitkára, Amos Hochstein közvetítésével. Néhány hete Szilván Salom infrastrukturális miniszter is Jordániába látogatott, de II. Abdalláh királlyal az izraeli miniszterelnöki hivatal volt kapcsolatban ebben az ügyben.

A földgázt 2016-tól tizenöt éven át szállítják a szomszédos Jordániába, ahol Izraelhez hasonlóan számos alkalommal szünetelt az egyiptomi földgáz mert a Sínai-félszigeten többször felrobbantották a gázvezetékeket.

Izrael előzőleg januárban a Palesztin Hatósággal is aláírt egy húsz éves gázszállítási megállapodást, amely 1,2 milliárd dollár értékben fog üzemanyagot biztosítani egy Ciszjordániaában tervezett erőműhöz. 

"Ez az üzlet a térség együttműködését fejlesztő további projektekhez nyitja meg az utat, valamint növeli a hazai piac kínálatát, és fokozza az ellátás biztonságát a további tározók és infrastruktúra kiépítésével" - mondta az egyezmény aláírásakor a Noble Energyt képviselő Lawson Freeman.

MTI-->

sztrájk kutatás EKB tech A szerkesztő ajánlja Vállalati jelentések Nyugdíjkérdés Magyarországon Szociális kiadások Tőzsdei elemzések Oroszország Auchan oktatás A KSH jelenti mezőgazdaság A munka világa Botrányok a politikában Vaskerék MVM Fővárosi ügyek biztosítás CIB Bank Zrt. kgfb Egészségügy - Gyógyítás