Világgazdaság

Tarolt az építőipar a 2013-as közbeszerzéseken

A www.kozbeszerzes-online.hu felmérése alapján 2013-ban jelentős számú építési beruházás valósult meg.

A témakörök halmazában az első helyet az építkezési közbeszerzések kategóriája foglalja el, ezt követi a mérnöki szolgáltatások, valamint a villamos munkák és berendezések kategóriája. A top 10 statisztikában a negyedik helyen az informatikai szolgáltatások és eszközök közbeszerzése áll, ezt szorosan követi a laboratóriumi eszközök, valamint az orvosi felszerelések kategóriája elfoglalva a kilenc és a tizedik helyet.

Tavaly összesen 5549 ajánlati felhívást hirdettek meg, ami az építkezések területét illeti, legyen az kivitelezés, út- és hídépítés, vasútépítés, javítási munkák, építkezések műszaki ellenőrzése, szaktanácsadás.

A közbeszerzések száma, ugyanakkor az értékük is jelentősen megnőtt 2013-ban, ami a szerződések számának a növekedését eredményezte, pontosabban 4686 elnyert projekt vált megkötött szerződéssé az építési beruházások terén. A befektetések összértéke pedig 1162 milliárd forint.

A megyénkénti felosztás szempontjából 2013-ban Pest megye vezet 1930 megjelent közbeszerzési pályázattal, továbbá  Borsod-Abaúj-Zemplén megye megközelítette az 500 kiírást, valamint Csongrád a 400-at.

A www.kozbeszerzes-online.hu felmérésében észrevehető, hogy ezen közbeszerzési piac nyertes kivitelezője a Swietelsky Magyarország Kft. 32,6 milliárd forint értékkel, a Közgép Zrt. pedig 30,4 milliárd forinttal már a második helyen áll. A Magyar Aszfalt Zrt. a harmadik helyre jutott, az adatok alapján 21,8 milliárd forinttal gazdálkodhat az állami megrendeléseken.

németh lászlóné Navracsics Tibor Hoffmann Rózsa Egészségügy - Gyógyítás