Világgazdaság

Brit cég konszolidálhatja az európai műholdas TV-piacot

Konszolidáció jöhet az európai műholdas TV-piacon. A Bloomberg hírügynökség információi szerint a Nagy-Britanniában működő British Sky Broadcasting (BSkyB) átvenné az irányítást a németországi Sky Deutschland AG és az olaszországi Sky Italia cégekben.

A BSkyB az amerikai 21st Century Fox (Fox) vállalat részesedését próbálja megvenni a német és olasz szolgáltatókban. A Fox 55 százalékos tulajdonrésszel bír a Sky Deutschlandban és 100 százalékos tulajdonosa a Sky Italiának. A két felvásárlás összesített értéke 10 milliárd euró körül lehet. Az ügyletet az teszi érdekessé, hogy a Fox a német és az olasz szolgáltatók mellett a BSkyB-ben is résztulajdonos, mégpedig 39 százalékkal. A Fox így tulajdonképpen saját magának adná el a Sky Deutschland és a Sky Italia részesedését.

A Bloomberg írása szerint a cégek már hónapok óta tárgyalnak az összeolvadásról, és nyárra már megszülethet az egyezség. A Fox és a BSkyB nem reagált sem a Bloomberg, sem a Reuters megkeresésére. A Fox vállalat többségi tulajdonosa és vezérigazgatója Rupert Murdoch. Szintén vezető pozíciót tölt be a vállalatnál Rupert Murdoch fia James Murdoch, aki a héten úgy nyilatkozott, soha nem titkolták, hogy szerintük a Sky szolgáltatók együtt erősek igazán.

Március végén a BSkyB 15 millió, a Sky Deutschland 3,73 millió, a Sky Italia 4,75 millió előfizetővel rendelkezett

British Sky Broadcasting Sky Italia Reuters James Murdoch Fox Rupert Murdoc 21st Century Fox Nagy-Britannia Sky BSkyB Bloomberg Sky Deutschland műholdas TV-piac