Világgazdaság

Kettészakad az ország ingatlanpiaca

Dübörög az ingatlanpiac az utóbbi hónapokban – írja a Magyar Nemzet. A szakértők szerint ez az év hátralévő részében sem változik majd. A lakásvásárlások nagy része befektetési céllal történik, a vevők az olcsó paneleket részesítik előnyben. Az adásvételek felfutását az alacsony betéti-, és hitelkamat is segíti.

Az pezsgésére lehet számítani az elkövetkező hónapokban, mivel folyamatosan élénkül a kereslet a lakások iránt – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek az Otthon Centrum vezetője, Déry Attila. A szakértő szerint a fellendülés főként annak a következménye, hogy egyre többen vásárolnak lakást befektetési céllal, amit a banki kamatok két oldalról is segítenek. Egyrészt viszonylag alacsonyak a hitelkamatok, így ismét egyre többen veszik igénybe a lakáscélú kölcsönöket, másrészt a betéti kamatszint is egyre kisebb, és emiatt mind kevésbé éri meg bankban tartani a megtakarításokat.

A Duna House áprilisi kiadványának adataiból is az derült ki, hogy 5 éve nem pörgött annyira az ingatlanpiac, mint a mostani időszakban, a budapesti árak néhol már a válság előtti szintet is meghaladják, de vidéken is mindenhol drágulás tapasztalható.

Ugyanezen az állásponton van az Otthon Centrum szakértője is a Magyar Nemzet szerint, aki arról beszélt, hogy az ingatlaneladások tekintetében „kétsebességes” lett az ország, hiszen Budapesten és a vidéki nagyvárosokban is növekszik a forgalom, viszont a kistelepüléseken továbbra is áll a piac. A legtöbb adásvétel a korábbiakhoz hasonlóan jelenleg is Budapesten történik, de felfutóban van az ipari körzetek, így Győr, Sopron, Kecskemét, valamint a határ menti települések ingatlanpiaca is.

A panellakások a legkelendőbbek, mivel az ilyen otthonok viszonylag olcsók, és népszerűek mind az első lakásukat vásárló fiatalok, mind pedig a befektetési céllal ingatlant vevő egyéb korosztályok körében is. De népszerűek maradtak a téglaépületek is, főleg akkor, ha jó az infrastruktúrájuk: így értékelődhetett fel például a – 4-es metrónak köszönhetően –, Kelenföld is az utóbbi időben.

tech panel Ukrajna téglaTransparency International mario draghi brókerbotrány ingatlan élénkülés ingatlanpiac