Világgazdaság

Szijjártó: az AIIB-tagsággal sokat nyerhetnek a magyar cégek

Magyarország nemzetközi pénzügyi és külgazdasági kapcsolatrendszerének fejlesztését, valamint a magyar vállalatok ázsiai piacokon történő megjelenésének erősítését várja a külgazdasági és külügyminiszter Magyarország csatlakozásától az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankhoz (AIIB).

Szijjártó Péter szombaton azt közölte az MTI-vel, hogy a tagság lehetővé teszi, hogy egy, a jövőben várhatóan nagy befolyással rendelkező nemzetközi pénzügyi szervezet döntéseiben Magyarország is részt vegyen. Értékelése szerint a tagság megkönnyíti azt is, hogy a magyar vállalatok részt vegyenek a pénzintézeten keresztül finanszírozott fejlesztésekben.

A tárcavezető szerint az AIIB által finanszírozott projektek megvalósítása jelentős exportpotenciált rejt magában a magyar cégek számára, illetve elősegíti részvételüket az új selyemút koncepció megvalósításában.

A számítások szerint olyan régiókban, országokban és ágazatokban is fel lehet majd használni a bank forrásait, ahol a magyar exportőrök már most is jelen vannak, ott bővítést terveznek, így a tagság nagy mértékben segítené elő exportkapacitásaik növekedését - fejtette ki.

Szijjártó Péter közleményében azt is jelezte, hogy a magyar csatlakozás pontos pénzügyi feltételeiről a csatlakozási tárgyalások során állapodnak meg.

Felidézte, hogy az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankot kínai kezdeményezésre hozták létre azzal a céllal, hogy hosszú távú finanszírozást biztosítson infrastrukturális beruházásokra az ázsiai térségben. A banknak 26 regionális alapító tagja van, jegyzett tőkéje pedig 100 milliárd dollár lesz. A nem regionális alapító tagok közt van Németország, Franciaország, Svájc és az Egyesült Királyság is - sorolta a tárcavezető, hozzátéve, hogy jelezte csatlakozási szándékát a többi között Ausztrália, Ausztria, Hollandia és Finnország is.

Orbán Viktor miniszterelnök április elején jelentette be: a kormány úgy döntött, hogy Magyarország is csatlakozik az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bankhoz. A felvételi kérelmek elfogadásához a már meglévő tagok beleegyezése szükséges, és mivel sok ország csak az utolsó napokban hozott döntést és jelentkezett Pekingnél, az alapítók listájának véglegesítésére április 15-ig várni kell.

aiib Nemzetközi konfliktusok vona gábor kereskedelemDK-ügyek LMP-ügyek Ted Cruz Szijjártó Péter export Lenovo