Több mint 29 millió forintba került a fővárosi cégeknek a budapesti ideiglenes szociális ellátóhelyek kialakítása és működtetése augusztus közepéig.

A legmagasabb, több mint 12 millió forintos költsége a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt-nek volt. „Tekintettel arra, hogy a fővárosi intézmények és közszolgáltató cégek költségvetése az ellátóhelyekhez kapcsolódó feladatok elvégzésére nem rendelkezik megfelelő forrással, ezért annak biztosítása a Fővárosi Önkormányzat költségvetésének terhére történhet” – olvasható abban az előterjesztésben, amelyet a Fővárosi Közgyűlés tegnap fogadott el. Az előzetes becslések szerint a várható havi bruttó költségek több mint 77 millió forintra is rúghatnak. Eddig három ideiglenes szociális ellátóhely működött a fővárosban, ezt egy központival próbálja meg kiváltani a főváros vezetése. Az összköltségek 370–400 millió forintra rúghatnak – mondta Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok. A Verseny utcai ellátóhely kialakítását a főváros holnap el tudja kezdeni, kiépítése 10-12 napig tarthat.

A főváros rövid tartózkodásra alkalmas, alapvető szükségleteket kielégítő zónát alakít ki, ivóvizet, alapvető egészségügyi ellátást, sátrakat biztosítva, nem pedig menekülttábort – tette hozzá Kocsis, aki bízik abban, hogy az Országgyűlés előtt lévő új törvénycsomag elfogadása után csökkenhet a Budapestre nehezedő migrációs nyomás, mivel hat-tíz tranzitzónát alakítanak ki a határnál.