Világgazdaság

Magyaros negyedév

Az amerikai bankok a bevételek visszaesésével küzdenek, de a háttérben főleg egyedi okok álltak, és a piaci becslésekhez képest nem okoztak csalódást a tengerentúli nagybankok a harmadik negyedévben.

Ritkán adódik olyan negyedév, amelyben tisztán látszódik az eredményszámokon, melyik bank milyen üzleti modellt alkalmaz. Mivel ezúttal a szokásos bírságok kevésbé torzították a számokat, jól látható: a befektetési banki üzletágak, azon belül a kereskedési tevékenység húzta le június vége és szeptember vége között a bankok teljesítményét.

A jelentését csak ezen a héten közzétevő befektetési bank, a Morgan Stanley legnagyobb versenytársa, a Goldman Sachs bevétele csökkent a legnagyobb, 18 százalékos mértékben, miközben egy részvényre jutó eredménye ennél is nagyobbat, 36 százalékot esett. A banknál a kötvény-, deviza- és árupiaci kereskedés bevételei nagyjából harmadával estek vissza.

A csökkenő kereskedési bevételekre a Fed végül elmaradt kamatemelése miatti bizonytalanság és a kínai növekedés lassulásából fakadó feszültség a legjobb magyarázat. E két fő tényező hatására számottevően csökkent az ügyfelek kereskedési aktivitása nemcsak a Goldmannál, hanem a Bank of Americánál és a JP Morgannél is. Az általunk figyelt öt amerikai nagybank közül egyedül a legnagyobb piaci kapitalizációval és egyúttal a legstabilabb üzleti modellel rendelkező Wells Fargo tudta növelni a bevételeit. A bank legfontosabb, jelzálog-hitelezési üzletága ezzel együtt a jelzáloghitel-kihelyezések némi visszaesését volt kénytelen elkönyvelni.

Az amerikai bankok hasonló módon reagálnak a bevételek visszaesésére, mint a magyarok: a költségcsökkentés náluk is folyamatosan napirenden van. A Bank of America 206, a Citigroup pedig 300 fiókot zárt be az elmúlt egy évben, a Goldman pedig 16 százalékkal csökkentette bónuszkeretét.

Az elemzőket egyébként nem lepték meg az amerikai bankok harmadik negyedéves számai, az elmúlt egy hónapban ugyanis az amerikai és kínai események hatására radikálisan csökkentették várakozásaikat. A legnagyobb eltérést a Reuters piaci konszenzusához képest a Bank of America egy részvényre jutó eredménye mutatta, amely 16 százalékkal múlta felül a becsültet. Emelkedett is a jelentés hatására szerdán a bank árfolyama az inkább negatív tőzsdei hangulatban. A többi bank egy irányban mozgott a jelentést követően a piaccal (a bankokra jellemző nagyobb kilengés mellett), összhangban azzal, hogy számaik nem mutattak kiugró eltérést a várttól.

TV2 sport Oroszország A munka világa menekültek A harmadik Orbán-kormány Volkswagen Csoport BÉT kgfb Adórendszer Magyarországon