Világgazdaság

Megfeleződhet a brit GDP-növekedés a Brexit miatt

Újabb világválságot nem jósolnak a britek EU-kilépése után, de a növekedés üteme így is lassulhat világszerte.

Londoni pénzügyi elemzők szerint nem várható, hogy a brit EU-tagságról tartott népszavazás ismét a Lehman Brothers óriásbank összeomlása utánihoz hasonló globális pénzügyi válsághoz vezet, de a világ több nagy gazdasági erőcentrumában a korábban feltételezettnél valószínűleg jóval lassabb lesz a növekedés, és ez jelentős hatást gyakorol a monetáris politikára.

Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics ma ismertetett tanulmányában közölte, hogy felülvizsgált előrejelzése szerint a brit hazai össztermék (GDP) jövőre mindössze 1,1 százalékkal növekszik. Ez éppen a fele annak az ütemnek, amelyet a ház a kilépést pártolók győzelmével végződött EU-népszavazás előtt várt.

Az Oxford Economics az euróövezetben 1,5 százalékos, Japánban 0,3 százalékos reálnövekedésre számít 2017-ben, egyaránt 0,2 százalékponttal lassabbra a korábbi előrejelzéseiben szereplő ütemeknél.

Brexit Nemzetközi konfliktusok Rogán Antal TV2 Christine Lagarde EU brókerbotrány Tarlós István Botrányok a politikában menekültek Európai Unió Egyesült Államok