Világgazdaság

Még öt irodaházat adhatnak át idén

Az első hat hónapban több mint 31 ezer négyzetméternyi irodaterületet adtak át Budapesten, ami a teljes 2015-ös kapacitás 60 százalékának felel meg, és az előző év első felében piacra került mennyiséget 56 százalékkal haladja meg – olvasható az Eston piacelemzésében. Az év végéig további több mint 65 ezer négyzetméternyi új fejlesztés kerülhet piacra, ezzel a 2016-os fejlesztési volumen az előző év kétszeresére duzzad. Az éves irodaátadások mennyisége – a már futó beruházások és ismert projekttervek alapján – visszatér a százezer négyzetméter körüli szintre. Ezt meghaladó építési volument az Eston 2018-ra prognosztizál.

Jelenleg mintegy 260 ezer négyzetméternyi iroda átadási dátuma már ismert, ezen területek felét már előbérletben kiadták. A beruházók jövőképe pozitív, a közeljövőben további jelentős irodaépítések bejelentése várható. A tisztán spekulatív alapon indított fejlesztések aránya a következő 24 hónapban várhatóan folyamatosan bővülni fog. Az idén eddig két irodaépületet adtak át: a Váci Greens 25,6 ezer négyzetméteres B épületét, illetve az 5,7 ezer négyzetméteres Váci 1-et, előbbit a Váci úti folyosón. Az év végéig még öt irodaház átadása várható, köztük a Nordic Light 1 és 2 (összesen 26 200 négyzetméter) és a 25 ezer négyzetméteres Corvin 4.

Ám a főszereplők már nem ugyanazok, mint néhány éve. A CBRE szerint Budapest irodapiacán a pénzügyi válság kitörése óta jól látható az a szerepcsere, amely során a fokozatosan egyre kisebb szereplővé váló, az egykor legnagyobb bérlői kereslettel rendelkező pénzügyi szektort a lendületesen fejlődő IKT-szektor cégei váltották fel. Ez a szegmens 2012 és 2015 között töretlenül növelte a nettó bérbeadások közötti részesedését Budapest irodapiacán, ráadásul a 2015-ös év bérbeadási rekordja nagyrészt Magyarország vezető IKT-cégei – mint a Telekom, az Ericsson és a Nokia – jelentős, több tízezer négyzetméteres, új székházfejlesztéseinek volt köszönhető.

Az infokommunikációs cégek leginkább a modern (bár nem feltétlenül újonnan épített), A kategóriás épületeket keresik, jó technikai adottságokkal. Számukra jellemzően a költségek minimalizálásánál fontosabb a magas színvonalú munkakörnyezet megteremtése. Míg az óriásvállalatok saját magukra szabott irodaházat építtettek és bérelnek, addig a kisebb, de szintén élvonalbeli infokommunikációs cégek egyre nagyobb irodába költöznek.

Varga Judit, a CBRE irodaügynökségi vezetője szerint az IKT-vállalatok esetében a legnépszerűbb helyszín a központi és nem központi pesti, a dél-budai és a Váci úti elhelyezkedés. Dél-Buda és azon belül is Lágymányos például az egyik legkedveltebb a technológiai cégek számára. Ilyen például a Petőfi híd budai oldalán álló Science Park, amely hamarosan lehetőséget biztosít a kisebb cégeknek is, akik számára eddig gyakorlatilag nem volt üres terület. Hasonló a helyzet a Nokia által „kinőtt” City Gate irodaházzal is, hiszen a Belső-Ferencvárosban ritkán találni teljes egészében megújuló épületekben üres irodaterületet.

Autók Nemzetközi konfliktusok Őszi ülésszak Lakossági energia és üzemanyagárak turizmus Vállalati jelentések Ukrajna Oroszország autóipar Népszavazás energetika gyógyszeripar Toyota A KSH jelenti Reklám és Média mezőgazdaság Microsoft irodaterületFővárosi ügyek irodaház utazás Mol Fővárosi ügyek Egyesült Államok Adórendszer Magyarországon