Világgazdaság

Jöhet az ingyenwifi

A fejlesztési tárca dolgozik a tervezett ingyen-wifiszolgáltatás koncepcióján, az még nem világos, mi lesz ott, ahol már van szélessávú hálózat

A tervek szerint nagyjából két év múlva, 2018 második felétől használhatják majd a magyarországi lakosok az ingyenes wifiszolgáltatást, a Digitális Jólét Programban megfogalmazott cél az, hogy az ország minden településén legyen egy köztéri és egy középületben elérhető hozzáférés. Az állami és önkormányzati intézmények által biztosított, nyilvános wifipontokat tavasszal mérték fel, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pedig most azt közölte a Világgazdasággal, hogy dolgoznak a megvalósítási koncepción, de részletekről, így például az ütemezésről és költségeiről csak kormánydöntést követően tudnak tájékoztatni.

A koncepció kialakítása során figyelembe kell venni az összes kapcsolódó projektet, így a Szupergyors Internet Programot is – tette hozzá az NFM. Ez az a program, amelynek keretében minden magyar háztartásnak elérhetővé kell tenni a másodpercenkénti 30 megabites sávszélességű internetet. Az a hálózatfejlesztés megvalósítására 2020-as határidőt ír elő, a kormány azonban vállalta, hogy már 2018 végére teljesíti a tervet. Magyarországon jelenleg mintegy 883 ezer háztartásban még nem érhető el nagy sebességű internetszolgáltatás.

A szélessávú hálózat fejlesztését uniós támogatással valósíthatják meg a győztesek. A tender népszerűségét jelzi, hogy összesen 43 pályázó cég 234 ajánlatát kellett elbírálniuk a kiíróknak. A nyertesek mindent összevéve közel 43 milliárd forint támogatásban részesülnek, a projektek összköltsége közel 63 milliárd forint. A legtöbb fehér foltnak számító területen a Magyar Telekom volt a befutó, de a nyertesek között van az Invitel Zrt., az állami tulajdonban lévő MVM NET Zrt. és számos kisebb távközlési cég is.

A pályázatban feltétel volt, hogy a nyertesek vállalják: az adott járásban minden fejlesztéssel érintett település központjában ingyenesen elérhető vezeték nélküli internetszolgáltatást biztosítanak. A wifiszolgáltatáshoz szükséges fejlesztést a projektek önerős részéből kell finanszírozni, támogatás erre nem számolható el. Ezek alapján az új területeken várhatóan a szélessávú hálózatok építését elnyerő vállalkozások lesznek a wifiszolgáltatók, az viszont kérdés – erre a készülő koncepció adhat választ –, hogy mi lesz azokkal a településekkel, amelyeken már adott a szélessávú hálózat, ezekben mely szolgáltató milyen konstrukcióban nyújthatja a wifiszolgáltatást.

Az infrastruktúra mellett – annak jobb kihasználása érdekében – a kormány ígérete szerint növekszik az állam által nyújtott elektronikus közszolgáltatások száma, ráadásul mire kiépül az infrastruktúra, beérik az az adórendszer, amely szerint 2017-től csökken az internet áfája.

MészárosLőrinc2 wifiHillary Clinton Hillary Clinton Donald Trump makroadatok sport Orbán Viktor internet Népszavazás makromutatók Részvénypiacok Varga Mihály Európai Unió ingatlanpiac