Világgazdaság

Bajban a miskolci milliárdos

Csődeljárást rendelt el a Wicha József miskolci milliárdos nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó WIS Holding Befektetési és Kereskedelmi Kft. ellen a bíróság szerdán. Egyben kirendelte a vagyonfelügyelőt, a Bonum Sanatio Kft.-t is. A csődvédelmet a nagyvállalkozó cége kérte maga ellen.

A Wis Holding az utóbbi években több állami beruházás kivitelezésében is részt vett: a legismertebb, a KÉSZ Zrt.-vel közös közpénzes – eredetileg 5,3 milliárd forintból tervezett – munkája a budai Széll Kálmán tér tavaly zárult átépítése volt. De alvállalkozóként részt vett az 1-es és a 3-as villamos pályafelújításában, sőt az M86-os autóút építésében is.


Wicha az ingatlan-, a turisztikai és az energetikai üzletben egyaránt aktív, 9,5 milliárd forintra becsült vagyonával a leggazdagabb vállalkozók sorában a 69. volt a Népszabadság toplistáján még 2015-ben. Abban az évben a Wis Holding mérlegében sincs nyoma a fizetési problémáknak: a cég csaknem ötmilliárd forint árbevételt és 300 millió nyereséget könyvelt el, igaz, a kötelezettségei 5,6 milliárd forintra rúgtak.

Azóta viszont vagyoni részesedés lefoglalása, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyon-Visszaszerzési Hivatalának biztosítási intézkedése és vállalkozások által indított végrehajtási eljárások sorjáznak a WIS Holding cégbejegyzései között. Néhány hónapja az Index arról számolt be, hogy a BRFK nyomoz különösen nagy értékre elkövetett tartozás fedezetének elvonása bűntett gyanújával. A Széll Kálmán teret felújító alvállalkozók egy részének ugyanis nem fizették ki maradéktalanul az elvégzett munkájukat. Az ügyben érintett a WIS Holding és a cégvezető vagyoni részesedését lefoglalták.

A mintegy 30 vállalkozásból álló Wicha-birodalomban nem ez az első csődeset. Az ugyancsak a nagyvállalkozóhoz köthető, a fővárosi Váci úti Európa Center logisztikai és üzleti parkot fejlesztő Terra Invest Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. kért előbb csődvédelmet, majd dőlt felszámolásba még 2014-ben. Az ingatlanos cég csaknem 12,5 milliárd forint tartozással ment csődbe, és akkor a könyveiben 13,6 milliárd forint befektetett eszközt tartott nyilván.

A felszámolási eljárás még nem fejeződött be, kimenetele az állam számára sem közömbös: a Terra Investbe ugyanis anno 49 százalékos tulajdonosként beszállt a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. Tőkefejlesztési Tőkealapja.

OTP felújítás Auchan Széll Kálmán térA KSH jelenti csődvédelem Magyar Telekom Nyrt.