Világgazdaság

Egyesülnek a takarékszövetkezetek

Ötvenkét jelenlegi szövetkezetből 12 regionális központú pénzintézet jön létre.

Év végéig ötvenkét takarékszövetkezet szándékozik egyesülni, így 12 tőkeerős szervezet jön létre – erről nyújtottak be március közepén az érintettek szándéknyilatkozatot az integráció intézményvédelmi feladatait ellátó Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetéhez (SZHISZ). (Hasonló elképzelést közölt korábban a Világgazdasággal Vida József, a TakarékBank elnök-vezérigazgatója.)
 
Az egyesüléseket követően év végéig a tervek szerint tizenkét regionális központú pénzintézet jön létre szakmai alapokon, elsősorban a földrajzi közelség, az azonos, vagy nagyon hasonló mikrokörnyezeti adottságok jobb kihasználásával. A fúziók elsődleges célja a hatékony és eredményes szövetkezeti hitelintézeti működés erősítése, a rendelkezésre álló tőke koncentráltabb hasznosítása, az értékesítési tevékenység hatékonyságának növelése, valamint a rendelkezésre álló tudás és humánerőforrás kapacitás jobb kihasználása – hangsúlyozta Vida József.

A Takarékbank elnök-vezérigazgatója hozzátette: egységes a szektor álláspontja abban, hogy – összhangban a kormányzati szándékkal - a folyamat végén a Takarék Csoport intézményrendszerét az SZHISZ, az Integráció központi és kereskedelmi bankja, a Jelzálogbank és néhány hasonlóan erős, közepes méretű, földrajzilag egységes szövetkezeti hitelintézet alkossa. Az egyesülések révén így a Takarék Csoport helyi szinten is tőkeerős és stabil intézményekből álló, ügyfeleinek az ország minden pontján korszerű és egységes banki szolgáltatásokat nyújtó pénzügyi csoporttá válik.


 
Az egyesülésekről a takarékszövetkezetek igazgatóságainak előterjesztése alapján a szövetkeztek tagjai (részjegyesei) köz-, illetve küldöttgyűléseken döntenek, a fúziók a Takarékbank és a Magyar Nemzeti Bank szükséges engedélyeit követően várhatóan 2017 végéig zárulnak le. Az egyesülések révén a tulajdonosok befektetéseinek értéke növekszik, mivel a fúziót követően egy tőkeerősebb és versenyképesebb szövetkezetben lesz tulajdonrészük. Az egyesülésről az ügyfelek értesítést kapnak helyi pénzintézetükről, a folyamat során azonban nincs teendőjük, elhelyezett betétjeiket, számlaszámukat a fúziók nem érintik, hiteleiket változatlan feltételekkel és határidőben kell törleszteniük.
 
A Postaügyért és a Nemzeti Pénzügyi Szolgáltatásokért felelős Kormánybiztosság üdvözölte a kezdeményezést, mivel az összhangban áll a takarékszövetkezeti integráció új stratégiáját meghatározó kormányhatározatban foglalt irányokkal. A fúziók biztosítják, hogy a teljes vidéki Magyarországot hatékonyan, korszerű szolgáltatásokkal lefedő takarékszövetkezeti struktúra jöjjön létre. A Kormánybiztosság továbbra is figyelemmel kíséri az egyesülési folyamatot és a rendelkezésére álló eszközökkel támogatni is fogja, hiszen a vidéki Magyarország pénzügyi rendszerének alapegységei a helyi értékeket jól ismerő, erős szakmai kompetenciával rendelkező takarékszövetkezetek.

integráció takarékszövetkezet pénzügyi szolgáltatók