Világgazdaság

Francia kutatók csapnak le a szegedi szuperlézerre

Tudományos kapcsolatokról és kutatószervezeti együttműködésről tárgyalt Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke Párizsban, ahol aláírták a szegedi ELI lézerközpont francia kutatói együttműködési szerződését is.

Tízéves az Európai Kutatási Tanács (ERC), amely élvonalbeli európai felfedező kutatásokat finanszíroz, ez alkalomból a francia Nemzeti Tudományos Kutatási Központtal (CNRS) közösen szervezett szakmai fórumot a 2004-ben csatlakozott EU-tagállamok (EU13) részvételével. A workshop célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a vendégkutatói ösztöndíjprogramra, amely elősegíti többek között a fiatal magyar kutatók látogatását is az eddigi ERC-nyertes kutatócsoportoknál.

„Összesen 13 támogatott projekttel és csaknem 19 millió eurónyi elnyert támogatással Magyarország a legeredményesebb pályázók egyike a régióban. Ez a kezdeményezés lehetővé teszi, hogy kutatóink még több tapasztalattal induljanak az ERC forrásaiért zajló versenyben” – mondta felszólalásában Pálinkás József, hozzátéve, hogy az NKFI Hivatal kifejezetten erre szolgáló pályázati konstrukciókkal is aktívan támogatja a sikeres részvételt.

Csütörtökön Pálinkás József tárgyalt a CNRS vezetőivel, majd aláírták az NKFI Hivatal által felügyelt magyarországi ELI-intézmény és a CNRS közti megállapodást is. Ez a részben Magyarországon megépült közös európai lézerkutatási infrastruktúra attoszekundumos laboratóriumának hatékony kapacitáskihasználását és a francia kutatók bekapcsolódását segíti elő. A szegedi ELI-létesítmény a 2014-2020-as költségvetési ciklusban az ötödik legnagyobb uniós forrásból megvalósuló beruházás hazánkban, amely a Csehországban és Romániában épülő infrastruktúrával összekapcsolódva várhatóan 2019-től működik majd teljes kapacitással.

Az NKFI Hivatal elnöke Párizsban találkozott a francia Nemzetgyűlés és Szenátus mellett működő tudományos és technológiai tanácsadó szervezet (OPECST) vezetőivel, bemutatva a magyar KFI-irányítási és -finanszírozási rendszer aktuális változásait, és a szakpolitikai döntések előkészítésében szerzett tapasztalatokat. A franciaországi magyar kutatók hálózatának (SIFraH) képviselőivel találkozva Pálinkás József hangsúlyozta: „Ez a közösség a maga eszközeivel nagyban segítheti a magyar-francia tudományos kapcsolatokat és a magyar tudomány eredményeinek itteni láthatóságát. Az NKFI Hivatal ugyanakkor támogatni kívánja az itt élő magyar kutatókat abban is, hogy megismerhessék a karrierépítés új lehetőségeit az anyaországban”.

innováció szuperlézer